За да напомни на човечеството, че върви към екологична катастрофа, ако не промени нещо в ежедневието си, архитектурната компания Studio KCA създаде тази необичайна инсталация. Тя представлява изкуствен облак, създаден от хиляди пластмасови бутилки. Инсталацията се нарича Head in the Clouds и действително в нея може да пъхнете не само главата си (head - глава), но и да се разходите вътре заедно с приятели.

За направата на Head in the Clouds са използвани 53 780 пластмасови шишета – точно толкова, колкото се изхвърлят всеки час в Ню Йорк. Инсталацията е част от изложението City of Dreams Art Celebration на нюйоркския фестивал Figment. Всички желаещи посетители могат да попаднат във вътрешността на „облака“, в стените на който са вградени пластмасовите бутилки, пълни с оцветена в различни оттенъци на синьото вода. В Head in the Clouds има и приятна изненада – диджей и свежарска музика, на която по-темпераментните могат да потанцуват.  

Самият „облак“ е дълъг 5.5 метра и висок 4.5 метра. В създаването му са участвали 300 доброволци.

Колкото и забавно на пръв поглед да изглежда съоръжението, целта му е съвсем сериозна – да привлече вниманието на обществеността към проблемите на екологията. Всеки ден в Ню Йорк се изхвърлят повече от 48 милиона пластмасови бутилки, което е драстично замърсяване, алармират авторите на идеята.

Тагове: