Случвало ли ви се е, докато четете някой сайт или гледате например филм, да бъдете прекъснати в най-неподходящия момент от нелепо изскочил прозорец или съобщение, което да ви втрещи или… разсмее? Сигурен съм, че е така, а ако не е – просто не сте обърнали внимание.

Съвременните операционни системи притежават огромно количество код, който само се увеличава с всяка следваща версия. Затова не бива да се учудвате, че нарастването на обема на кода неминуемо води до проблеми – забавни грешки или по-страшното – „невидими“ дупки в сигурността, които водят до хакерски пробиви и кражби на данни.

Дори на най-големите фенове на Apple поне в някакъв период от живота им се е налагало да ползват продуктите на Microsoft – без значение дали на работа, вкъщи, в училище или в някоя библиотека. Затова съм сигурен, че всеки потребител на персонален компютър поне веднъж е попадал на странна, може би повтаряща се грешка, която не е представена по най-добрия начин на екрана.

Без значение обаче дали обичате или мразите Windows, нека се позабавляваме на някои от най-забавните съобщения за грешки, които често са предизвикани или от недогледал добре кода си програмист, или поради „по-тънки“ основателни причини, за които няма смисъл да дълбаем повече.

Добре приключил… неуспех

Понякога Windows операционните системи са толкова добре „подкрепени“ от софтуерна гледна точка, че дори когато техните задачи (таскове) са неуспешни, то грешката е направена по възможно най-добрия начин!

 

Когато целият стадион стиска палци

Собствениците на стадиона Dallas Cowboys са обзавели инженерното си чудо с огромни екрани за информация и, разбира се, най-вече за реклама. Но ето какво се случва понякога, когато системният администратор е забравил да натисне „копчето“, което показва на всички какво се случва със сървъра му в момента. Просто… всички са уведомени, че Windows е бил загасен по най-насилствения начин.

 

Къде ми е клавишът „Any”?

Много системни администратори са получавали обаждания от потребители с въпроса „къде ми е клавишът „Any”? Всъщност тази грешка може да сте срещали и вие. Предполагам, че в по-новите версии на Windows, различни от XP (показано на екрана) тя вече е отстранена. Но кажете ми, моля, как да натисна който и да е клавиш от клавиатурата, след като тя… е забила и не отговаря?

 

Учтивият Excel пита: „Полезна ли ви беше моята информация?“

В този случай въпросите можеха да бъдат стотици, най-различни, но на практика в прозорчето за грешки можете да се посмеете на истински куриоз. Вместо да прочетем поне кратка информация за проблема, имаме какво… балонче? Някакво важно квадратче? Специален знак на китайски? Убеден съм, че някъде някой там има отговор, но едва ли познавате този човек.

 

Понякога за Windows времето е само измислица

Ето какво се получава при комбинация от недобре проверен софтуер и кодове за информация. В едно и също изречение имаме бъдещо и минало действие. Или действие от бъдещето в миналото? Или осморка от пространствено-времеви континуум? Обърках се. Как тълкувате вие „will restart at 5 hours ago”?

 

Проблемът колекционира проблемите си

Когато прекалите с проблемите си, явно Windows се изморява и започва да търси сам решението на собствените си проблеми. Това е класически пример за това, как Windows може сам да „гони опашката си“, подобно на веселите смахнати кучета, въртящи се в кръг. Иначе как може системата за търсене на грешки да се опитва да систематизира собствените си грешки? Вероятно е придобила чувство за вина.

 

ВЕрвайте ми и бъдете спокойни

Не трябва винаги да сте спокойни, когато Windows ви казва, че всичко е наред. Ако след месеци работа виждате този екран, гарантирам ви – не всичко е наред. Ще трябва наново да инсталирате и настройвате софтуера си. Както и да се „сетите“ къде сте записали нещата си. Да, те са „там“, но къде? Спокойно – ще ги намерите…

 

Наченки на изкуствен интелект?

Дори самите създатели на Windows понякога не са убедени, че обновяването и ъпдейтите са добра идея. А в случая може да се почувствате свръхестествено – сякаш самият компютър „вижда“ какво се случва и ви казва… моля, недейте! (Please, don’t).

 

Да ъпдейтвам или не, това е въпросът!

Вътрешният глас на Windows си задава въпроси и сам си отговаря… добре, че е рядко. В крайна сметка кой ще спечели? Време ли е за ъпдейт или не?

 

Всичко изглежда съвсем „нърмалнъ“

Може би злият лорд Волдемор е обсебил компютъра ви? Очевидно Windows се е рестартирал, но за бога, какво се случва с езика, на който ми говори? Спокойно… извикайте някой системен администратор и той ще опита да „преведе“ проблема.

 

Този подъл Firefox!

Тъкмо се чудехте кой ви хаби постоянно батерията. По-добро от „нашето дете“ няма, нали? Просто деинсталирайте това вредно приложение, наречено Firefox, и дори да звучи подло – ползвайте си вградения Microsoft Edge.

 

Ако нищо друго не помага, изтрийте си Windows-а!

Понякога и на самия Windows му писва от тези неграмотни потребители. Ами че те не знаят какво вършат! И като е така, той се чувства обиден и… просто иска да се изтрие и да отиде в небитието.

 

Седнете и изчакайте малко

Обзалагам се, че ви се е случвало на екрана ви да пише да поизчакате, но дори връщайки се на другия ден, да виждате същия екран. Може би ако почакате 2 - 3 години, ъпдейтът ще е минал, но… ще дойде време за следващия.

 

Просто не мога повече така!

Дори и Windows може да се поизнерви, особено като му вземете всичката памет. И то толкова много, че да не може вече да ви обясни как и защо не може да ви се подчини. Той просто… не може и това е!

 

Ако сте жадни, поизчакайте

Не можете да избягате от Windows дори и от екрана на хладилника си. Ако се налага той да се ъпгрейдва, няма да можете да пиете дори чаша студена вода. По-добре бягайте с чашката си в банята.

 

Спокойно, нещо… се случва!

И ние не знаем какво е, ама нещо стана… но спокойно! Това злокобно съобщение на екрана ви може да означава всичко – от абсолютното нищо, чак до тотален системен срив. Но от вас си зависи в кое ще изберете да вярвате – зависи дали сте оптимист или песимист.

 

Имате време…

Колко е хубаво да знаете, че имате време да свършите нещо друго, докато файловете ви се копират. Можете да пиете кафе, да обядвате или… просто да остареете и да пуснете брада, докато минат 46 368 дни, за да се изкопират файловете ви. Та това са само… 127 години. И пет часа!

 

Когато сигурността ви е над всичко

Да, сигурността и паролите са нещо много важно в наши дни. Но в случая някой администратор леко е прекалил с изискванията. Да имаш дълга парола е добре, но… 18770-знакова парола ще я изписвате около 45 минути. Ами ако екранът ви се заключи? Иначе е добре да знаете, че използвате ли я веднъж, няма да можете да повторите същата парола поне още 30 689 пъти!

 

Направете малко място за… мястото

Сериозна безумица, която не е добре обмислена. Нека я обясня. Съобщението казва, че не може да изтрие файла 6620, защото няма никакво място на твърдия ви диск. След което веднага ви съветва да… изтриете поне един или повече файлове, за да освободите място и след това да опитате пак да триете 6620. Схващате ли? Как да изтриете други файлове, след като не можете да изтриете дори един?

 

Колко малки могат да бъдат оптичните устройства?

Още една грешка, показваща недомислица или по-скоро „мързел“, който е довел до използването на стандартна версия на Windows в мобилен телефон. Знаем, че Microsoft се опитваше да наложи своята OS и при телефоните. Но защо, когато има проблем, на екрана четем съобщение да поставим оптичния диск (DVD например), за да оправим проблема? Къде точно се очаква да монтираме това устройство – между екрана и силиконовия калъф ли?

 

Имаме десетки проблеми, а един от тях е Vista

Много потребители намразиха тази версия на Windows и вероятно е имало защо. Опитвайки се да инсталирате драйвер, получавате грешка че… проблемът е предизвикан от някакъв си Windows Vista, създаден от некадърниците от Microsoft. Опа… дали не хвърляме камъни в собствената си градина?

 

Тагове: