Madelaine е интересно устройство – това е камера, която снима не това, което виждаме, а това, което помирисваме. Дизайнерката Ейми Радклиф е създателят на така наречената smell camera, която е базирана на технологията Headspace Capture - технология, разработена през 1980, която отделя миризмите една от друга и ги определя отчетливo – това са обикновено уханията на цветя, растения, храни, които впоследствие се използват в парфюмерията.

Устройството на Радклиф записва молекулярната информация в миризмите, като източникът им се поставя под стъклен похлупак. След това помпичка извлича миризмата от източника; това може да отнеме от няколко минути до цял ден, в зависимост от това, каква миризма се опитва да се извлече. След изтеглянето миризмата преминава през тубички и достига до главното тяло на устройството, където частиците се попиват от специална смола.

„Заснетите“ аромати могат да останат и за поколенията – те са уловени завинаги в смолата и при подушване човек може да усети точния аромат, който е избрал да хване с Madeleine. При желание могат да се създадат и флакончета с въпросната миризма.

Тагове: