По време на конференцията I/O 2018, от Google обявиха, че Gboard  скоро ще поддържа морзов код. Решението е вдъхновено от Таня Финлейсън, която е разработчик на код, способен да комуникира само чрез движения на главата, които впоследствие се преработват в морзов код и в реч. Съвместно със съпруга си, Финлейсън си партнира с Google и пренася възможността за комуникация чрез морзов код в Gboard. В свое изявление, тя казва, че е много „въодушевена, че Gboard вече има клавиатура за морзов код, позволяваща бърз достъп и с множество настройки, създадени за уникалните нужди на дадени хора“.

Морзовият код в Gboard има опция за настройка на клавиатурата така, че да позволява на потребителите да я използват според специфичните си нужди. Тя може да се ползва заедно със Switch Access, което позволява на използващите я да взаимодействат с нея чрез външни устройства. Клавиатурата ще има и възможност за автоматични текстови предложения (допълване), благодарение на вградения изкуствен интелект.

Google обявиха и пускането на специален „треньор“ – инструмент, който ще помогне на хората по-лесно да се обучат в използването на морзовата клавиатура на Gboard. Бета версия вече е налична в Android, а оттук всеки може да види как се настройва тя.