Знаем, че учените спряха разработката на ваксина срещу СПИН, но в никакъв случай не са се отказали от търсенето на лек за него. Което ни води и към настоящото откритие: двама HIV-позитивни пациента в САЩ са били напълно излекувани от вируса, като им е бил присаден костен мозък. След присаждането, те са спрели да взимат лекарствата си против СПИН и до момента и двамата нямат и следа от вируса в кръвта си. Според лекарите това дава надежда, че болестта може да бъде напълно преборена един ден, а не само потискана с медикаменти. Все пак е доста рано да се каже дали тази терапия ще има дълготраен ефект.


Двамата пациента са били инфектирани с HIV дълго време – около 30 години. И двамата развиват лимфома (вид рак), а лечението за тази болест включва присаждане на костен мозък. Процедурата е извършена в Бостън, където и на двамата им е присаден здрав костен мозък преди няколко години. Едно от условията на присаждането е след него да се спрат лекарствата за HIV, защото те могат да попречат на излекуването от лимфома. Скоро след това нивата на вируса в кръвта на пациентите сериозно намалели, до степен пълното им изчезване.

Двамата пациента постепенно са спрели лекарствата си за HIV – единия вече 15 седмици, а другия – 7. До момента и при двамата вирусът липсва. Според лекарите причината е, именно постепенното спиране на антивирусните лекарства – пациентите са продължавали да ги взимат непосредствено след трансплантацията и това е попречило на вируса да зарази здравия костен мозък.

 

Вижте и как пчелната отрова убива вируса на HIV!

Тагове: