Учени от университета по медицина Сейнт Луис във Вашингтон откриха, че една от основните съставки в отровата на пчелите може да унищожи HIV вируса, без да вреди на други клетки в човешкото тяло. Изследователите са изолирали въпросния токсин, наречен мелитин, поставяйки го в наночастици, които предпазват нормалните, големи клетки в тялото ни. HIV вируса е по-малък и минава през бронята на наночастиците, попадайки директно при токсина. Там мелитинът буквално се „вгражда” във вируса и разкъсва неговата структура.

 

Различното в този анти-HIV метод е, че повечето други лекарства се опитват да потискат умението  на вируса да се размножава, към което той често развива резистентност. Мелитинът атакува вътрешната структура на вируса, което на теория няма как да се избегне, дори HIV да се адаптира. Токсинът от пчелна отрова разбива двуслойната мембрана на вируса, присъща и на други вируси като хепатит В и С. Точно тази мембрана пречи на имунната ни система да изхвърли вируса, затова нейното разбиване от мелитина може да доведе до много по-успешна борба с тези заболявания. 

 

Откритието може да доведе до произвеждането на гел, съдържащ наночастици с токсин, който да се използва от жените при полов контакт и да ги предпазва от вируса на СПИН. Той ще може и да помогне на HIV-позитивна жена да зачене, без да предаде вируса на плода.