В последните години усилено се говори за огъващи се дисплеи. Въпреки че миналата година видяхме смартфони с извит дисплей, очакванията ни бяха по-големи. На различни изложения сме виждали прототипи на екрани (от LG и Samsung), които спокойно могат да се прегънат, но към момента това е всичко, с което трябва да се задоволим... или може би не.

Kyocera Proteus е прототип на смартфон, който може да се огъне до такава степен, че да приеме формата на гривна. Ето това звучи много интересно. Компанията е създала дисплей без рамка, който залага на технология, наречена памет на формата – стандартната е плоска, но може да заема и друга, която е предварително зададена.

От обратната страна на дисплея трябва да са разположени биометрични сензори, а пиезоелектрически елементи ще създават енергия за батерията, генерирайки се от огъването. Самата батерия ще бъде или огъваща се, или разпределена на няколко части. Към момента всички тези екстри остават като добри пожелания, за които говорят от Kyocera, тъй като прототипът, показан на изложението за потребителска електроника CEATEC, не разполага с тях. Устройството все още е далеч от финалната си форма, но е наистина интересна концепция. Смятате ли, че това е бъдещето на смартфоните? Или може би то принадлежи на модулните модели?