Производителят на спортни автомобили Porsche може да произвежда летящи автомобили, за да се конкурира с други компании на пазара на градски въздушни таксита и услуги за споделяне на превози, заяви пред немско списание шефът по продажбите на Porsche Детлев фон Платен.

"Това наистина би имало смисъл. Ако карам от Цуфенхаузен (където е заводът на компанията) до летище Щутгарт, ми трябва поне половин час, ако имам късмет. Превозът с летящо такси ще отнеме само три и половина минути", коментира Фон Платен пред Automobilwoche.

С разработването на тази идея Porsche ще се присъедини към множество компании, работещи по проекти за летящи автомобили, в очакване на промяна на транспортния пазар и преминаване от конвенционалните автомобили към автономни и летящи коли.

Автомобилният дизайнер на Volkswagen - Italdesign, и Airbus представиха на миналогодишното автомобилно изложение в Женева двуместен летателен автомобил, наречен Pop.Up, предназначен да избягва задръстванията по градските пътища.

Пътниците все пак ще могат да имат известен контрол върху бъдещото изобретение на компанията, въпреки че повечето функции ще са автоматизирани и няма да е нужна шофьорска книжка за колите на бъдещето.

Потенциални конкуренти на Porsche в производството на летящи коли ще бъдат германския стартъп Volocopter, подкрепен от Daimler, Lilium Jet и eVolo, както и американските Terrafugia и Joby Aviation.