Нов полимер, разработен от учени от университета на щата Пенсилвания, може да променя температурата си в зависимост от напрежението на електрическото поле.

При това в режим, достатъчен за функционирането на битовата електроника, пише електронното издание Мембрана.

Слой от специалния полимер, дебел между 0.4 и 2 микрометра, може да изстуди или затопли с 12 градуса, ако през него бъде пропуснато електрическо поле.

Изследователите твърдят, че изобретението им може да се използва при разработката на нови компютърни вентилатори, а така също и за производството на екологично чисти хладилници.

Принципно, т. нар. електрокалоричен ефект е известен още от 60-те години на ХХ век. Той се състои във възможността за охлаждане или загряване на някои материали под въздействието на електрическо поле.
Например, ако искате да охладите нещо, трябва само да го загърнете в специален материал и да приложите полето по-нататък всичко става по законите на термодинамиката.
Но широко приложение технологията не получила, поради малкия коефициент на полезно действие: най-голямото изменение на температурата, което е постигнато, не надхвърля 2 градуса.

През последните години обаче в областта има известен напредък. През 2006 в списание Сайънс учени от Кеймбридж публикуваха резултатите от експеримент с използването на електрокалоричния ефект в керамични материали.
Получената разлика между загряване и охлаждане била 12 градуса. Но за съжаление само при температури над 220 градуса. А работният режим на микропроцесора е около 85 градуса.

Новият американски полимер достига тези параметри, но при 70 градуса, твърдят разработчиците. Той има още едно предимство добра топлопроводимост, 7 пъти по-висока, отколкото керамиката.
Ръководителят на изследването доктор Киминг Джан отбелязва, че полезните качества на полимера се обуславят от неговата молекулна структура.
В керамиката атомите са закрепени по-здраво, а в полимерите на тяхното положение може да се въздейства чрез електрическо поле.

Тагове: