Напредъкът на NASA в колонизирането на Mарс и установяването на тяхна база на Луната не остава незабелязано, така че бе въпрос на време и Русия да се включи в космическата надпревара. Бъдещето на живота на човешки същества в Космоса зависи, разбира се, и от руснаците, тъй като те са ключови по поддръжката на Международната космическа станция. Интересът на Русия към колонизирането на други планети съществува отдавна, а сега се разбра, че те възнамеряват да колонизират Луната до 2040 година.

 

Специален комитет, съставен от членове на Руската академия на науките в Москва, съвместно с компанията Roscosmos вече изложи план, според който руска колония ще бъде поставена на Луната и ще функционира там. Още през 2016 ще започне изследването на лунната повърхност от специални роботи в търсене на място, богато на вода и минерали. До 2028 година ще започнат мисиите с истински астронавти, но никой няма да кацне на Луната до поне 2030 година. Времето до 2040 руснаците ще използват, за да осигурят перманентна база там, в която да могат да настанят хора. Цялостната мисия ще струва около 816 милиона, разделени между частни и обществени източници на финансиране.

 

Разбира се, Русия не смята да спира дотам. Вече има изявление от Иван Мойсеев, директор на Руския институт по космология, който твърди, че това е само първата крачка от колонизирането на дълбокия Космос. Според него руснаците искат да бъдат първите, успели да напуснат нашата Слънчева система и да колонизират нови, подобни на Земята планети.