Всеки любител на татуировки поне веднъж е чувал репликата: „Един ден ще съжаляваш за това.“ Доводите на хората, които го казват, включват и това, че когато си на интервю за работа или работиш на по-особена позиция, масово в бизнес средите не се гледа добре на татуираните хора.

 

Но сега има вариант да имате татуировка, която е видима само понякога. И не защото е на скрито място – става дума тя да се вижда само при определени налични условия. Това е целта на Антъни Антонелис, който създава т.нар. дигитална татуировка или, както я наричат някои, имплантирана татуировка. На ръката му не се вижда друго освен лек белег, но той съдържа чип и ако преминете със смартфона си над него, ще видите gif-a, който всъщност е татуировката.

 

Малкият имплантиран RFID чип е с размерът на оризово зърно и е оборудван с малка антена. Той провежда радиочестотна идентификация и има 1KB размер за съхранение на данни. Според Антонелис, това е вид изкуство, което ще позволи на множество хора да изявят артистичните си способности, а в бъдеще творците могат да правят татуси под формата на jpeg, gif и дори MIDI. Не много хора разбират прилагането на този метод за „татуиране“, но това е поредният пример за опита на хората да слеят изкуството и технологиите.

Тагове: