На специално събитие в Universal Studios в Лос Анджелис Tesla представи своя собствена линия от слънчеви панели с интегрирани батерии Powerwall 2. Tesla ще позволи на собствениците на жилища да заменят целия си покрив с тези панели, за да захранват домовете си със слънчева енергия.

„Керемидите“ на покрива представляват текстурирана стъклена плочка с вградени соларни клетки. Покривите изглеждат съвсем нормално и няма да променят коренно вида на къщата ви.

Има няколко различни версии на слънчевите панели: Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile и Smooth Glass Tile. От Tesla казват, че техните иновативни плочки са много по-трайни от конвенционалните покривни керемиди - нещо, което е важно в районите с риск от градушки.

Продуктите са "съвместно сътрудничество" между SolarCity и Tesla, според Линдън Рив (SolarCity CEO). Tesla се опитва да придобие SolarCity за 2.6 милиарда щатски долара и акционерите на двете компании ще гласуват предложението за придобиване в средата на ноември.

Powerwall 2 може да съхранява 14 киловатчаса енергия, 5 кВт постоянна мощност. Батерията има гаранция за неограничен брой цикли за период от 10 години. Тя може да бъде монтирана в пода или на стената.

Мъск каза, че има три части на соларните решения: генериране на енергия (соларни панели), съхранение (батерии), както и транспорт (електрически автомобили). Неговият план е да продава всички тези продукти чрез Tesla.

Тези, които желаят да са минимално зависими от стандартната електрическа мрежа, сега ще могат да закупят всичките им нужни продукти от едно място – Tesla.

Мъск каза също, че новото поколение покриви със слънчеви панели ще се продават на цената на традиционните покриви със слънчеви панели (в САЩ).

Наличността и цените на Powerwall 2 и новите соларни плочки не беше обявена.

 

Прочетете и това: До края на 2017 г. всички автомобили Tesla ще са напълно автономни