Учени от Университета в Манчестър, водени от професор Рос Д. Кинг, създадоха нови ДНК-базирани изчислителни устройства. Четирите ключови протеина на ДНК спиралата могат да се комбинират, за да кажат на белите кръвни клетки да атакуват инфекции или да ви расте коса, те биха могли също така теоретично да се използват за анализ на големи обеми от данни.

Актуални компютрите използват ограничен брой процесори за извършване на тези видове операции. Но устройство, което използва ДНК молекули, може да изпълнява безкрайно много изчисления едновременно. Според учените ДНК компютрите са по-съвършени дори от квантовите компютри.

"Представете си, че компютър търси изхода от лабиринт и идва момента на избор, където има една пътека наляво и друга надясно," казва професор Кинг за Popular Mechanics, "електронните компютри трябва да изберат кой път да последват, но нашият нов компютър не трябва да избира, той може да се реплицира и да поеме по двете пътеки едновременно, което ще доведе до намирането на отговор много по-бързо".

Ако ДНК компютрите бъдат развити до едно по-високо ниво, то можем да очакваме огромен скок в технологичния свят.

Тагове: