Навярно си спомняте как в „Матрицата“ героят на Киану Рийвс придобиваше великолепни бойни умения само за няколко секунди. Мечтата - да бъде изобретена технология, с която да се усъвършенстваме в кратки срокове -  продължава да тлее в някои ентусиасти и въпреки че сме много далече от подобна ексклузивност, можем съвсем спокойно да потвърдим, че първите стъпки са вече факт.  
Carv стартира през 2016 г. с кампания на Kickstarter и още тогава всички се впечатляват от идеята да бъде създадено устройство, с което всеки може да овладее карането на ски до съвършенство. Най-общо казано, продуктът е един вид вложка, която може да се монтира във всяка ски обувка, а хардуерното устройство измерва и анализира техниката на каране. Данните се предават към приложение, където виртуален треньор може да даде обратна връзка в реално време с персонализирани съвети. Според Carv тази зима те са се превърнали в „най-голямото ски училище в света по преподавани часове“ с повече от 20 000 членове в 58 страни, проследявайки повече от 150 милиона завоя. Анализирането на цялата тази информация се изразява в даването на съвети и предлагането изпитани и тествани тренировъчни упражнения, които принципно са естеството на класическия инструктаж за каране на ски.  


„Нашата мисия в Carv е да направим ски обучението едновременно по-приятно и достъпно чрез геймификация“, казва съоснователят и главен изпълнителен директор Джейми Грант в изявление за TechCrunch. Carv e разработен благодарение на PSIA (Професионалните ски инструктори на Америка), CSIA (Канадска асоциация на ски инструкторите) и Interski в Обединеното кралство. За най-голямо съжаление технологията не може да обучи абсолютен новак да кара ски, но ако вече имате известен опит зад гърба си, тя определено ще е интересно предизвикателство. Понастояшем приложението е оптимизирано за най-популярните писти, но се очаква за следващия ски сезон да бъдат въведени и по-трудни режими.  

Снимки: Carv

Виж още: Любимият пигмент на Пикасо може би крие тайната за рециклиране на злато