Състезанието, при което се тестват умалени версии на капсули, предназначени за транспортната система Hyperloop на Илон Мъск, вече излъчи своя победител. Това е екипът Warr от Техническия университет в Мюнхен, който победи другите двама финалисти, надхвърляйки скорост от 200 км/ч. Напомняме, че в същото състезание взе участие и български отбор, който получи специална награда за иновация.

Капсулата на Warr е съумяла да развие голямата скорост до голяма степен благодарение на малките си размери – тя тежи едва 80 кг и се захранва от 50 kW двигател. В същността си капсулата е много близка до малка електрическа кола, построена специално за състезанието. Warr са спечелили и наградата за най-бърза капсула още през януари.

Дизайнът на капсулата победител

Другите двама финалисти също са показали впечатляващи резултати. Paradigm, екип студенти от канадския остров Нюфаундленд, са ударили 101 км/ч и са вторите най-бързи в условия на вакуум. Екипът на Swissloop от Цюрих са използвали реактивно задвижване за своята капсула и са постигнали скорост 40 км/ч. Илон Мъск каза по повод на състезанието, че не би се изненадал, ако за в бъдеще на състезанието се явят екипи, които постигнат двойно и тройно по-високи скорости.