Бордът на BlackBerry не вярва, че разцепване на компанията е най-доброто решение за нея, въпреки че Microsoft, Apple и Lenovo имат сериозен интерес в закупуване на части от канадския производител на смартфони, според запознати с водените преводи. Информацията се появи в Reuters. Бордът е отказал предложения от различни технологични компании, които са искали да закупят различни части (звена) на BlackBerry, тъй като подобна стъпка не би била положителна за акционерите.

 

Microsoft и Apple и са изявили интерес към интелектуалната собственост и патентите на BlackBerry. Подобна ситуация е имало през 2011 г., когато трите компании, заедно с още фирми, са били в екип и са закупили патенти от фалиралия канадски телеком Nortel.

От BlackBerry са водели преговори и с Cisco Systems, Google и Lenovo за цялостна или частична продажба. Говорителят на канадската компания е отказал да коментира дебатите в борда и остава неясно какви са били отхвърлените предложения. Microsoft и Apple също са отказали коментар.

 

Едно е ясно – BlackBerry изненада всички с новия си план, според който компанията ще направи всичко възможно, за да се спаси сама, без да се разпродава на други фирми. След новината акциите й паднаха с 16%, но борда е убеден, че това е правилното решение, което крие най-висока възможност за спасение – всеки друг избор би раздробил компанията, която има звена за мобилни устройства, мрежов сектор, софтуер и патенти. При евентуално разбиване на компанията, голяма част от секторите щели да се обезценят. Друг проблем били външните компании, които трябвало да бъдат внимателно проучени от канадското правителство, което щяло да удължи периода на несигурност. Миналия месец правителството на Канада е преустановило сделка между египетска компания и Manitoba Telecom Services. Египтяните искали да закупят оптичната мрежа Allstream. Не е известна причината за отказа на правителството.

От върха до дъното - какво се случи с BlackBerry?

 

Тагове: