За 12 месеца могат да се случат много неща – както сериозни успехи, така и идеи, които не постигат предварително заложените очаквания. Всичко звучи страхотно на хартия, но финалният продукт просто не успява да се справи със задачата си. Най-често тя е свързана с продажби, но невинаги. В следващите редове ще ви представим списък с най-големите неуспехи в света на технологиите, които се случиха през последните 12 месеца. Подборката е дело на Business Insider (BI), а ако имате ваши предложения, споделете ги в коментарите.

 

Microsoft Band

Без много предварителен шум Microsoft представи умна гривна. Честно да си признаем, официалната информация звучеше повече от приятно, а и действието беше нетипично за компанията – без сериозни закани и с много бърза реакция. Джаджата е създадена да се носи постоянно и разполага с около десет сензора. Към това можем да добавим, че дори измерва нивото на стрес – лесно можете да проследите как срещата с шефа е повлияла на съня ви. Звучи чудесно, а към това добавяме и съвместимост с Andorid, iOS и Windows Phone. Остава въпросът – какво се обърка, за да влезе Microsoft Band в класацията на BI? Просто хората, които имаха възможност да го тестват и пробват, са категорични – гривната не е достатъчно добра. От Cnet казаха, че „животът на батерията е посредствен, не не можете да плувате с джаджата, Bluetooth връзката показва бъгове, а приложението на Microsoft не е никак лесно за използване. Измерването на пулса невинаги е точно“. След подобно мнение позицията в този списък не е особена изненада.

 

Swing Copters

Може би вече сте позабравили Flappy Bird, но играта беше един от неочакваните хитове на 2014 година. Малката и проста игра направо побърка потребителите, а всеки двуцифрен резултат беше задължително споделян в социалните мрежи. Заглавието донесе сериозна парична облага на създателя й, който изтегли играта – успехът на заглавието дойде твърде много за него. Всичко това означаваше едно – зелена светлина за всеки, който има малки познания по програмиране, но и огромната мечта да последва успеха на Flappy Bird. И така, клонингите заваляха, а потребителите, които имаха оригинала на своя телефон, дори бяха склонни да го продадат в eBay... срещу подходящата сума, разбира се. Дон Нуен, бащата на зарибяващата игра, реши, че феновете имат нужда от продължение – Swing Copters. За съжаление на Нуен то не успя да оправдае очакванията на феновете и се превърна в сериозен неуспех.

 

 

Рупърт Мърдок и неочакваното предложение

В средата на 2014 година медиите гръмнаха – Рупърт Мърдок иска да купи Time Warner. Медийният магнат предложи 80 млрд. долара и всички зачакаха. Този период не продължи твърде дълго, тъй като само след месец офертата беше оттеглена. От BI коментират тези действия като „странен, но кратък епизод“.

iCloud

В края на август хакери публикуваха стотици голи снимки на звезди. Въпреки че не можем да обвиним директно Apple за случилото се, ситуацията не помогна за славата на облачната услуга на компанията. Скандалът беше повече от сериозен, а няколко седмици по-късно хакерите публикуваха нова порция снимки. Някои от звездите обвиниха директно Apple и дори изразиха намерение да прибегнат до съдебна разправа. Тим Кук и компания останаха категорични – случилото се не е по вина на защита на iCloud и потребителите не бива да се притесняват, че може да станат жетва на същото. Според Apple хакерската кампания е насочена срещу конкретните известни личности и извършителят е успял да достигне до паролите или защитните въпроси.

Независимо от причината голите снимки се превърнаха в сензация, която донесе негативни емоции и проблеми за Apple – точно преди обявяването на неограничено пространство за запазване на снимки в облака.

 

iOS 8.0.1

Едно от странните решения на Apple – компанията пусна софтуер, който донесе повече проблеми, отколкото подобрения. Първият малък ъпдейт за iOS 8 се оказа особено проблемен за собствениците на iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Много потребители споделиха, че след записването му телефонът губи покритие, а сензорът за биометрични данни (TouchID) не работи.

 

 

Всичко това принуди Apple да изтеглят новата версия, а проблемите, нанесени от нея, бяха разрешение с версия 8.0.2. Нетипична грешка на Apple, която й отреди още една позиция в класацията.

 

 

Дейвид Плъф в Uber

Може би тук говорим по-скоро за много, ама много лошо стечение на обстоятелствата. Uber назначи Дейвид Плъф, политически стратег и ръководител на президентската кампания на Барак Обама през 2008 година, за да подобри имиджа на компанията и да й помогне в стъпването й на нови пазари. Лошата новина е, че последваха лоши новини за Uber. Първо изтече информацията, че ръководен кадър на компанията е коментирал, че ще бъдат похарчени милион долара, за да се създаде екип, който да атакува критиците. Изпълнителният директор на услугата потвърди, че са затруднявали финансирането на конкуренти, а друг кадър на Uber беше уловен, че шпионира журналисти чрез услугата. Последваха обвинения към шофьори на компанията, а редица държави предприеха действия за преустановяването на услугата на тяхната територия.

 

 

 

Jelly

Биз Стоун, съосновател на Twitter, направи опит да създаде друга компания – Jelly. Нейната цел беше приложение за въпроси и отговори. Потребителят задава своя въпрос, който се изпраща в социалната мрежа. Идеята е, че там със сигурност има някой, който ще може да отговори. За негово огромно съжаление този проект не успя да набере скорост, а вече можем да го обявим за официално „мъртъв“. Добър опит, но неуспешен.

 

Google Glass

Може би преди две години умните очила на Google изглеждаха като джаджа, която може да промени начина, по който гледаме на технологиите. Началото беше обещаващо, но времето – безпощадно. След две години потребителите вече не се вълнуват от високотехнологичните очила на Google, а сериозна роля за това има и цената. Добрата новина е, че от Google подготвят нова версия, но вече липсват сериозните очаквания. Факт е, че 2014 година беше отрезвяваща за Google Glass.

 

Акциите на Twitter

От Twitter със сигурност ще запомнят тази година, тъй като акциите на компанията паднаха с... 85%. Основната причина е, че потребителската база намали сериозно темповете си на растеж. Разбира се, това не означава непременно проблем, тъй като от BI припомнят, че преди две години първичното публично предлага на акции (IPO) на Facebook попадна в разочарованията на годината, но в момента социалната мрежа на Марк Зукърбърг жъне сериозни успехи. Дали това ще се случи и с Twitter?

 

Clinkle

Идея, изпълнена със сериозни амбиции и подплатена с около 30 млн. долара. Всичко това предизвика сериозни очаквания. Работата по приложението отне около 3 години, а за този период потребителите просто загубиха интереса си. Но това не е всичко, тъй като от големите обещания не остана почти нищо – Clinkle е просто предплатена дебитна карта, достъпна само в определени университети в САЩ.

 

 

Умните часовници на Samsung

През 2014 година корейският производител затвърди позициите си на лидер на пазара за умни часовници. Компанията пусна няколко модела само в рамките на 12 месеца, но не всеки пожъна особен успех сред потребителите. В това няма нищо странно, тъй като категорията е все още прохождаща, а и никой няма нужда от два умни часовника.

 

Facebook Slingshot

От Facebook бяха прилично активни през 2014 година и пуснаха три нови приложения – Paper, Slingshot и Rooms. Въпреки че Paper ни впечатли с дизайна и удобния потребителски интерфейс, нито една от програмите не пожъна сериозен успех сред потребителите. Това не би трябвало да е голям проблем за социалната мрежа, тъй като инвестициите не са били никак големи, но неуспехът може да означава нещо по-сериозно – липса на сериозна творческа искра в създаването на нови продукти.

От BI са се спрели точно на Slingshot, тъй като приложението е откровен конкурент на Snapchat, което от социалната мрежа не успяха да придобият. По-сериозният проблем е, че първоначално, за да отворите получената снимка, трябва да изпратите също снимка, а това не е особено практично и интересно за потребителите. Малко след премиерата от Facebook премахнаха това изискване.

 

King Digital IPO

През 2014 година King Digital, създателите на Candy Crush, излязоха на борсата на цена от 22.50 долара. В края на деня цената беше спаднала до 19 долара. Това означава, че инвеститорите загубиха пари още в първия ден. В момента цената на акциите е около 17 долара за бройка, но можем отново да споменем Facebook и първоначалния неуспех.

 

 

Amazon Fire Phone

След редица слухове Amazon представи своя първи смартфон – Fire Phone. Смартфонът притежава редица екстри, които да го различат от конкурентите, но сериозната му цена отказа много от потребителите. Именно неуспехът на този продукт седи и зад сериозните загуби, регистрирани от компанията – около 170 млн. долара под формата на Fire Phone залежават в складовете. Впоследствие цената беше намалена, а огромният провал не повлия на Джеф Безос, който дори заяви, че можем скоро да очакваме наследник на провалилия се смартфон.

Кой според вас е най-големият технологичен провал на 2014? Съгласни ли сте с класацията на Business Insider?