Нашите деца обикновено се научават да връзват обувките си на 5 - 6-годишна възраст. Роботите, от друга страна, работят по този проблем от десетилетия. В нова статия изследователите от Google DeepMind представят метод за обучение на роботи за изпълнение на редица сръчни задачи, включително връзване на обувки, закачане на риза и дори поправяне на други роботи.

DeepMind използва нова платформа за обучение - ALOHA Unleashed, съчетана с програмата за симулация DemoStart, за да обучава роботи, наблюдавайки хора. Изследването демонстрира преди всичко как системите могат да се научат да изпълняват сложни, сръчни задачи от визуална демонстрация. Лесно е обаче да се види как това може да се приложи на практика, особено в помощ на хора с проблеми с достъпността.

Компанията сподели това постижение чрез пост в социалната мрежа Х.

Въпреки това беше отбелязано, че уменията на робота да връзва връзки за обувки са все още в начален стадий и се нуждаят от подобрение. Въпреки това разработката представлява важна стъпка към създаването на възможност роботите да изпълняват самостоятелно сложни задачи.

DeepMind предвижда бъдеще, в което роботи с изкуствен интелект ще помагат на хората при изпълнението на различни задачи у дома и на работното място. Компанията вярва, че изследванията на сръчността на роботите, включително ефикасни и общи подходи за обучение, са от решаващо значение за осъществяването на тази визия. Тази разработка подчертава продължаващите усилия на технологичните компании за създаване на роботи, способни да извършват дейности, подобни на човешките, които често се разглеждат като критична мярка за възможностите на един робот.

Снимка: Unsplash

Виж още: Задава се втори том от комикс антологията “Дъга”