Годината е 2000. Новата конзола PlayStation 2 вече се радва на сериозна популярност както като гейм система, така и като най-достъпния DVD плейър на пазара. Sony се заканва, че ще бъде новият властелин на домашните развлечения, а някъде в офиса си в Редмънд Бил Гейтс загрижено мисли какво означава това за Microsoft. Софтуерният гигант е притеснен: навлизането на Sony представлява директна заплаха за хегемонията на американците в РС-центричния свят. Решението е кардинално и скъпо - Microsoft ще пусне собствена конзола. Тя ще се нарича Xbox и в нея ще бъдат изсипани милиарди долари. Но парите не са от значение, нито пък реалното качество на платформата. Не, тя има друга роля - на Троянски кон, който да се настани във всекидневната на потребителите и да ги убеди, че базираните на Windows и РС системи са най-подходящи за тях. Няколко години и милиарди долари по-късно целта е постигната.

Не, не сте се объркали. Тази статия е за Build 2017 и за бъдещето на Microsoft, но ситуацията днес прилича доста на тази отпреди почти 20 години.

И тогава, и сега гигантът е притиснат. Миналия път Microsoft реши, че ще се бори с чуждото влияние и няма да жали средства за това. Днес технологичният свят е също толкова враждебен за компанията. Kinect се провали безславно; покупката на Nokia бе издънка, която само гигант като Microsoft може да отпише като разход и да оцелее; Windows Phone на практика е мъртва система; Xbox One изгуби битката с PS4 още на нейния старт. Дори настолните компютри вече губят значение, заменяни от мобилните устройства. Microsoft отново трябва да помисли за оцеляването на върха, но този път компанията приема друг подход - вместо да води открита битка, тя се опитва да приобщи врага.

If you can't beat 'em, join 'em

Microsoft най-сетне прозря, че не всичките ви устройства работят с Windows и на компанията вече не ѝ пука. Това бе основното послание, което извлякохме от конференцията Build. Софтуерният лидер вече няма да се опитва да напъха в ръцете ни телефони, които не искаме. Спря да си запушва и ушите и да претендира, че удобна онлайн платформа като Google Docs и евтин и ефективен лаптоп като Chromebook не е заплаха за нейните продукти. И най-сетне компанията ще спре да се моли на потребителите първо да изхвърлят дузина стари нейни устройства и да си купят още толкова нови. Сатя Надела и екипът му бяха категорични, че Microsoft най-накрая започна да разбира как работи светът.

И компанията има план.

Въпросният план, най-общо казано, се състои в това услугите на Microsoft да подобрят всички останали устройства, които вече ползвате. Един слайд от презентацията на Джо Белфиоре, вицепрезидент на компанията, отговарящ за Windows, показа най-категорично тази нова идея. Той изобразяваше нещо, което доскоро бе немислимо: снимка на пет устройства, само три от които работят с Windows, на фона на заглавието Windows PCs ❤️ All Your Devices. По думите на самия Белфиоре компанията е създала следващата версия на Windows 10 така, че да улесни живота на хората, които ползват както Windows, така и други платформи като Android и iOS. Ъпдейтът, който ще бъде пуснат тази есен, ще ви позволи да отворите един текстови документ на iPhone и да продължите да работите с него на Surface Studio. Или пък друг пример: да започнете да четете тази статия на вашия настолен компютър и да я довършите в метрото на вашия Pixel телефон. Copy-Рastе функцията най-накрая ще работи във всяка една операционна система и ще може да виждате всичко, върху което работите, навсякъде.

Подобно нещо звучи колкото невероятно на пръв поглед, толкова и готино на втори

То отразява един от най-дразнещите факти: джаджите днес са прекалено затворени и сложни и губим доста време в това да ги управляваме и поддържаме. Това, което прави тази нова визия за Windows толкова привлекателна, е, че тя обещава спокойствие, свързаност и опростяване. А това, което я прави толкова гениална, пък е, че тя най-сетне предоставя на Windows път към най-важното устройство, което притежавате и в което със сигурност Microsoft не участва в момента - вашия телефон.

Естествено, компания от калибъра на Microsoft не пропусна да вкара и сложен технически жаргон в презентациите си, но в крайна сметка представи повечето си идеи под един знаменател: Cortana. По всеобщо мнение виртуалният асистент на компанията е доста добър; някои казват, че в известни отношения превъзхожда и Siri и Google Assistant. Но те са неразделна част от телефоните на 99 процента от потребителите, а Cortana не е. Никой не би се занимавал да сваля тепърва друго приложение, когато същата функционалност е на едно почукване на Home бутона разстояние. А когато свикнете с един от тези асистенти, няма сериозна причина да го смените. Така Microsoft даде на Cortana задача, която Siri и Google Assistant не могат да направят. Или по-скоро всички задачи, които те не могат да направят. Сега чрез Cortana получавате достъп до тази електронна таблица, която сте започнали по-рано. Тя е начинът, по който прехвърляте снимки от телефона си във Photoshop на лаптопа си. Тя остава на заден фон и се появява, когато имате нужда от нея. Много готино, нали?

За да е сигурна, че продължавате да използвате Cortana, Microsoft я направи още по-полезна. Забравили сте да изчетете докрай тази статия? Cortana ще ви напомни. Седнете пред лаптопа си и Cortana може да предложи няколко нови документа, които може да искате да отворите. Това я прави виртуалния асистент, който предугажда вашите нужди, което означава, че сте по-склонни да го използвате. И колкото повече го използвате, толкова по-вероятно е да продължите да го използвате, защото виртуалните помощници се подобряват с течение на времето.

Microsoft си осигури и други хитри подстъпи към вашия смартфон. Тя купи популярното приложение-клавиатура Swiftkey и го използва, за да предостави Copy-Рastе функцията между устройства с различни операционни системи, която ви позволява да копирате текст на Windows и да го поставите в iPhone. Приложението OneDrive съхранява синхронизираните ви файлове и ги прави достъпни почти навсякъде, където може да ви потрябват. Компанията актуализира някои инструменти и програми за разработчици (и осъвремени други), за да улесни всички останали да създават приложения на всички платформи, използвайки междуплатформения формат на Microsoft като основа. Пак по време на Build 2017 вицепрезидентът Тери Майерсън обяви, че Apple ще пусне в Windows Store пълна версия на своя медиен център iTunes. Това също звучи невероятно, но бе една от най-исканите функции от потребителите на Windows Store. Новината ще се понрави най-много на притежателите на лаптопи с новата Windows 10 S, в които операционната система позволява инсталирането на приложения единствено от магазина Windows Store.

Способността на Cortana да проникне в телефона ви ще бъде ключова за усилията на Microsoft за интеграция на продукти и платформи. Тя ще бъде потребителският интерфейс, който държи всичко. Виртуалните асистенти бавно поемат отговорността да управляват ежедневието ни и да вършат нещата зад завесата така, че всичко, което правите, е да поискате това, от което се нуждаете. Технологията, която стои зад Cortana, може скоро да се появи в колата ви или в лъскавия нов умен говорител на Harman Kardon. Той е от основно значение за плановете на Microsoft за виртуална и добавена реалност и е централен за бъдещето на Windows. Cortana е компютърът; джаджите са само неговата физическа форма.

Осъществяването на тази стратегия представлява епично предизвикателство. Тя изисква масивен екип от разработчици, интегриращи новите функции на Windows и използващи технологиите, които Microsoft вече има. Apple и Google със сигурност вече са подозрителни за това, че Microsoft се промъква в някои от най-тясно контролираните части на iOS и Android. Но Microsoft има и някои предимства: 500 милиона души вече използват Windows 10, а 140 милиона използват Cortana. Повечето от тях добре разбират неудобството от използването на различни и несвързани устройства. Ако Microsoft може да обедини всичко, то може да направи всички тези устройства и услуги да се усещат малко по-свързани. И потребителите няма да останат безразлични.

Тагове: