Две седмици преди церемонията по раздаването на тазгодишните "Оскари" започваме с материалите си, посветени на най-престижните филмови награди. С тях не само ще споделим своето виждане за най-силните претенденти и категории, но и искаме да ви помогнем с избора в съвместната ни игра с Emag. В нея избирате вашите фаворити за спечелване на "Оскар", а това може да ви донесе и награда - 40-инчов LED телевизор Samsung.

 

Едно от ключовите умения за създаването на качествен филм е предаването на силна емоция в правилната посока, която да насочи историята накъдето трябва. Това е и елементът, в който признатият режисьор на реклами и дебютант в пълнометражното кино Гарт Дейвис успява да постигне истински и неподозирани висоти. “Лъв: Стъпки към дома” (Lion) е един от най-сърцераздирателните филми, които се борят за тазгодишния "Оскар" за Най-добър филм, но това едва ли ще му е достатъчно.

Още с първите си минути филмът хваща зрителя за гърлото, така че да не го пусне възможно най-дълго. Петгодишният Сару (Съни Пауар) и по-големият му брат Гуду, които живеят в провинция в Индия, изкарват дните си в търсене на работа, с която да помогнат на майка си. Една вечер обаче двамата се разделят и Сару се оказва във влак, който го отпраща далеч от родния му дом. Озовал се в огромния град Колкота, където хората говорят друг език, Сару не знае как да се върне вкъщи и попада в сиропиталище. Там той е осиновен от австралийска двойка, която го приема в дома си и му помага да надрасне кошмарните си преживявания, за да се превърне в уверен и амбициозен 30-годишен мъж (Дев Пател). Докато следва образование за управление на хотели, той се сближава със състудентката си Люси (Руни Мара), но миналото му започва да го преследва. Така той научава за Google Earth, с което започва пътят му към откриването на семейството и дома му.

Благодарение на невероятното изпълнение на малкия Съни Пауар първата част на филма е изключително ефектна. От семейната топлина, макар и в трудни условия, до суровия свят на улицата пътят на малкия Сару преминава през огромна палитра емоции - от страх и умора до временно спокойствие и ужасен стрес, които Пауар успява да предаде автентично, убедително и най-вече наистина трогателно. Неотложността и напрежението в тази първа част на филма са толкова ангажиращи и фиксиращи вниманието, че забавянето на темпото и емоционалният интензитет по-нататък са абсолютно неизбежни.

 

 

Във втората част на филма звездата е Дев Пател, който получава шанса да покаже дълбоките емоции на порасналия Сару. Заклещен между света на привилегиите, в който е отгледан от осиновителите си Сю (Никол Кидман) и Джон (Дейвид Уенъм), и бедността от детството си, той е абсолютно неориентиран за това, кой е и към коя култура принадлежи. В една от по-силните сцени Сару казва, че дори не е истински индиец, с което Дейвис докосва интересната тема за идентичността и различните смесени култури, за тяхното запазване и преливане. Главната тема на филма обаче остава страданието и търсенето на изхода от него, като това се напомня на няколко пъти, включително и в сцената, донесла номинация за "Оскар" за Поддържаща женска роля за Никол Кидман.

Проблемът с тази част е, че търсенето на Сару бързо се превръща в поредица от сцени пред компютър. С помощта на Google Earth той се опитва да открие гарата, на която се разделя с брат си, в процес, който лесно би могъл да бъде кондензиран в много по-малко екранно време. В тази част също така виждаме една от най-неблагодарните роли на Руни Мара, чийто талант сякаш остава неизползван докрай. Тук се намесва пленителната визия на Дейвис, който използва темата от скучния софтуер за поредица от интересни и изключително приятни въздушни кадри на Индия и Австралия, спомагащи за контраста и показването на вътрешната борба на Сару.

 

 

“Лъв: Стъпки към дома” със сигурност ще успее да докосне много зрители и темите, които изследва, са свежи и по-различни от обичайното, което виждаме от Холивуд. Това обаче не променя факта, че емоционалната карта може би е изиграна прекалено много пъти, че да запази ефекта си до края на филма, което му изиграва лоша шега. Въпреки това имаме един добър претендент за Най-добър филм, както и нов кинорежисьор, от когото с удоволствие трябва да очакваме още силни филми.

“Лъв: Стъпки към дома” ще е в кината от 17 февруари от Форум Филм България.

Ако смятате, че именно "Лъв: Стъпки към дома" ще спечели "Оскар", или може би имате друг фаворите, изберете ги в нашата игра на game.hicomm.bg.

Вижте още: Не прекалихме ли с хвалбите за La La Land?

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Play

Time: Nintendo Switch сред най-иновативните джаджи на 2017 г.

3 | 20.11.2017