За тези, които се чудят кога изкуственият интелект ще започне да замества човешките работни места, отговорът е, че това вече е факт.

По данни на Challenger, Gray & Christmas през миналия месец изкуственият интелект е допринесъл за закриването на близо 4000 работни места, тъй като интересът към способността на бързоразвиващата се технология да изпълнява сложни организационни задачи и да облекчава работното натоварване се е засилил.

Докладът, публикуван от фирмата за човешки ресурси, показва, че обявените съкращения от работодатели в САЩ са достигнали над 80 000 през май - 20% скок спрямо предходния месец и почти четири пъти повече от нивото за същия месец на миналата година. От тези съкращения изкуственият интелект е отговорен за 3900, или приблизително 5%, от всички закрити работни места, което го прави седмият по големина фактор за закриване на работни места през май, посочен от работодателите.

Съкращенията на работни места се случват, тъй като предприятията не губят време за внедряване на усъвършенствани технологии за изкуствен интелект, за да автоматизират редица задачи - включително творческа работа като писане, както и административна и деловодна работа. Очаква се индустрията на изкуствения интелект да се разрасне до над 1 трилион долара, подхранвана от големия технологичен напредък, който стана очевиден миналата есен с пускането на бота ChatGPT на OpenAI, показва доклад на анализаторите на Bloomberg Intelligence.

Това е първият случай, в който изкуственият интелект е включен в доклада на Challenger, но не и първият, в който бързоразвиващата се технология попада в заглавията на вестниците заради замяна на хората.

Тази седмица Washington Post съобщи за двама копирайтъри, които са загубили препитанието си, защото работодателите (или клиентите) са решили, че ChatGPT може да свърши работата на по-ниска цена. Медийни компании като CNET вече уволниха репортери, докато използваха AI за писане на статии, които по-късно трябваше да бъдат коригирани за плагиатство. По-рано тази година линия за помощ при хранителни разстройства използва чатбот, за да замени човешкия персонал, който се е обединил в профсъюз. Неотдавна се наложи ботът да бъде спрян, след като даваше на хората проблематични съвети за хранене.

През март инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира в свой доклад, че ИИ в крайна сметка може да замени 300 млн. работни места на пълно работно време в световен мащаб и да засегне почти една пета от заетостта - с особен удар върху професиите на белите якички, които често се смятат за устойчиви на автоматизация, като административните и юридическите професии.

ИИ също така е предмет на загриженост в стачката на телевизионните и развлекателните сценаристи, която започна през май, като сценаристите настояват за по-добро заплащане и сигурност на работното място в допълнение към почти пълната забрана за използване на ИИ за създаване на писмено развлекателно съдържание.

Анализаторите обаче отбелязват, че както и при предишните технологии, които са заменили човешките работници, генеративният ИИ вече създава нови работни места, а разрастващата се индустрия едва сега започва да се развива.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие