Android 13 все още е много нов и като стабилен софтуер е наличен само на някои Pixel модели и избрани телефони OPPO/OnePlus, докато всички останали продължават да го тестват. Това обаче не означава, че не можем да започнем да говорим за Android 14 и изглежда разговорът вече е започнал.

Мишал Рахман, старши технически редактор в Esper, предостави задълбочен поглед в някои възможни функции, които можем да очакваме да видим, когато Android 14 започне да се разпространява. Въпреки че не е обширен анализ на всичко, което ще се появи с актуализацията, той казва, че е уверен, че тези функции ще се появят в Android 14. И така, какво можем да очакваме?

Рахман твърди, че Google може да пусне предсказуемо управление с жест, върху което работи в Android 13. Тъй като жестовете могат да бъдат объркващи, особено за потребителите, Google се надява да поправи това, като минимизира приложението, за да даде на потребителите визуализация на стартовия панел, ако жестът е зададен, за да излезете от приложението. По този начин потребителите могат по-добре да разберат как да използват жеста за връщане назад и да не излизат от приложението, ако това не е било тяхното намерение.

Очевидно това вече е налично в AOSP Launcher3 на Android 13, въпреки че може да бъде активирано само в опциите за програмисти, ако е приложимо към конкретното приложение. Потребителите вече могат да изпробват това с приложението Phone на устройства Pixel.

Рахман посочва също по-голяма поддръжка за AV1 декодиране през 2023 г. и нататък, тъй като Google продължава да налага кодека на повече устройства. Това по същество е начин да се осигури видео с по-високо качество при по-нисък битрейт, което го прави много по-ефективен при стрийминг на 4K съдържание и такова с по-високи разделителни способности. Според Рахман AV1 вероятно ще бъде изискване в Android 14. Това вече е нещо, което се намира в новия Chromecast с Google TV (HD), а AV1 може да пристигне и на апарати със Snapdragon 8 Gen 2, което означава, че повече телефони може да получат поддръжка за кодека през следващите години.

Една функция, която се появява все повече напоследък, е сателитната свързаност и Google вече заяви, че изгражда поддръжка за функцията в Android 14. Засега още е странно да се мисли за потребителско изживяване с телефони, които могат да се свързват със сателити. Когато G1 стартира през 2008 г., беше трудно да накараме 3G + WiFi да работи, а сега проектираме безжична връзка за сателити.

Рахман посочва, че не е ясно какво означава това, тъй като се очаква партньорството на T-Mobile с SpaceX, които да поддържат съществуващи телефони благодарение на използването на средночестотния спектър на първия. Въпреки това може да видим някакъв потребителски интерфейс, свързан с функцията, тъй като знаем, че телефоните ще трябва да се насочат директно към сателит, за да работи функцията добре (или изобщо). Apple демонстрира това с iPhone 14 Pro, така че вероятно Android 14 ще позволи на потребителите лесно да разберат дали телефонът им е насочен към сателит.

Каквото и да е, новата космическа надпревара едва започва при смартфоните и може да бъде невероятна за потребителите - или просто да стане поредната ненужна технология, за която да харчим пари.

За да получим първоначална представа какво можем да очакваме, когато Android 14 се появи през следващата година, все пак ще трябва да почакаме още малко.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво ще се промени в Google Maps?