Според информация на Pocket-lint HTC е преустановила плановете си за умен часовник. Новината идва от неупоменат източник, запознат с плановете на тайванския производител. Според него подобен продукт е бил планиран, но след това е взето решение да се отложи. Въпреки че липсва официална причина за това решение, източникът предполага, че сред основните причини са високите разходи за подобен продукт, но и липсата на т.нар. „уау фактор“.

Часовникът, който трябваше да бъде преработена и подобрена версия на Qualcomm Toq, явно не е успял да оправдае очакванията. Toq се появи по-рано тази година, а неговата цел е да покаже на разработчиците точно как технологията Mirasol (цветен дисплей с електронно мастило – e-ink) работи, но с премиерата на Android Wear нещата се промениха. Qualcomm изпусна момента да нахлуе на пазара за умни часовници, а това явно е отказало и HTC.

Съмняваме се, че това е единствената причина. На IFA 2014 видяхме умни часовници от Asus, LG, Samsung, Sony, Motorola, а само след няколко дни може да видим и дългоочаквания iWatch (вижте всичко, което знаем за него). Тогава изненада ли е, че тайванците се отказват от своя? По-скоро правилно решение. В последните години компанията не може да се похвали с особена финансова стабилност, а дори се говореше за края й – придобиване от някой от финансово стабилните производители. Въпреки че виждаме по-добри умни часовници, тези джаджи все още не успяват да достигнат нивото, което да впечатли потребителите. Да, това са нормални етапи, през които преминава всяка нова технология, но място ли е за компания, за която всеки спестен разход е добре дошъл? В никакъв случай.

Не трябва да забравяме и Android Wear. Всички споменати производители представиха часовници с мобилната операционна система на Google и колкото и да им се иска, в момента моделите се различават само по външния им вид (изключваме някой сензор, възможност за автономна работа чрез добавяне на слот за SIM карта или различните електронни циферблати), тъй като потребителският интерфейс е един и същ. В тази купчина от модели може ли HTC да гарантира продукт, който да излезе напред и да донесе нещо повече от „HTC се включи в битката на умните часовници“. Отговорът явно е отрицателен. Бихме искали да видим умен часовник от създателите на One М8, но не и сега. Все още не смятаме, че конкуренцията е толкова добра, просто може да си позволи участието и в този технологичен сегмент. Втората вълна от умни часовници, представена на IFA 2014, започва да оформя все по-приятно бъдеще за тези джаджи. Важно е това да не е последната стъпка, а само отправна точка. Според нас HTC са взели правилно решение, въпреки че това може да ги отдалечи от челните позиции в този сектор, поради по-късен старт, но за компания, намираща се в тяхното състояние, това е сякаш по-малкото зло. Вие как мислите?

IFA 2014: HTC представи първия 64-битов Android смартфон Desire 820