През не толкова далечната 2012 година, HTC представи няколко Windows Phone (WP) смартфона (8x, 8s), съвместно разработени с Microsoft, но кризата обхванала тайванската компания и слабото търсене на WP устройства я накараха да преосмисли стратегията си. Lumia серията на Nokia зае „освободеното“ място от HTC и оттогава финландската компания продължава да бълва Windows Phone устройства, особено след като официално стана собственост на Microsoft.

Но за HTC изглежда нищо не се е променило, защото представител на компанията направи следното изявление: "Нашата позиция остава същата. Microsoft продължава да бъде ценен партньор и ние не очакваме никаква промяна в нашите отношения."

За феновете на HTC телефоните с Windows Phone, това предполагам ще бъде добра новина, тъй като това означава, че HTC може би ще представи нови устройства с WP OS. В същото време до момента не сме видели или чули никаква информация, че HTC има планове за пускане на нов Windows Phone смартфон. Обикновено сме свикнали да виждаме изтичания за нови устройства месеци преди официалния старт.

Като собственик на Nokia, Microsoft най-вероятно ще иска да контролира софтуера и хардуера на Windows Phone устройствата, нещо, което Apple прави от години с iOS. Вярвате ли, че ще видим нови HTC Windows Phones в близко бъдеще?