Qualcomm анонсира второто поколение скенер за пръстови отпечатъци, вграден в дисплея на телефон. Той се нарича 3D Sonic Gen 2 и за разлика от повечето вградени оптични скенери този на Qualcomm остава ултразвуков, което означава, че използва звукови вълни, за да сканира пръста на потребителя за уникалния му отпечатък.

Първото поколение 3D скенер на Qualcomm бе част от флагманските модели Galaxy S10, Galaxy Note 10 Galaxy S20 Galaxy Note 20, но надеждността и представянето често бяха под въпрос. Скоростта на отключване не бе толкова бърза, колкото тази на други вградени оптични решения на компании като Huawei и OnePlus, което правеше оптичния скенер предпочитан пред ултразвуковия.    

Новият скенер на Qualcomm обещава да промени това, като реагира с 50 процента по-бързо и покрива със 79 процента по-голяма площ. Последното е директен отговор на критиката, че оригиналният скенер имаше прекалено малка площ за активация и беше трудно да го усетите с пръст.

За сравнение, докато първият скенер бе 4х9 мм, новият е 8х8 мм. Освен това новият продукт на Qualcomm има дебелина само 0.2 мм, което прави възможно вграждането му в гъвкави дисплеи като тези на актуалните в момента гъвкави телефони. Възможно е това да означава, че Samsung ще използва точно такъв скенер в следващото си поколение сгъваеми модели.

Според Qualcomm новият скенер ще дебютира в телефони в началото на годината, което поне на теория означава, че е възможно да го видим още в новата серия Galaxy S21.

Снимка: Qualcomm

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса

 

Тагове: