Airbus планира да тества устройство с „електронен нос“, което използва биологични клетки, за да имитира работата на надушващите бомби кучета, съобщава Financial Times. Компанията ще разположи сензори във формата на медузи, разработени от стартъпа Koniku в Силиконовата долина, в няколко летища по-късно през 2020 г.

Технологията използва процесори, подсилени от живи клетки.

„Разработихме технология, която е в състояние да открие миризмата – тя вдишва въздуха и ви казва какво е съдържанието в него“, твърди основателят на Koniku Оширеноя Агаби пред FT. „Това, което правим, е, че вземаме биологични клетки като астроцити - мозъчни клетки - и генетично ги модифицираме, за да имат обонятелни рецептори.“

В светлината на пандемията COVID-19 компаниите също търсят начини за откриване на биологични опасности като заразни вируси. Koniku рекламира дейността си по същия начин, както кучетата могат да открият рак на простатата с изключителна точност.

„Събуждате се сутрин, дишате на нашето устройство и ние анализираме вашето здравословно състояние. Това е една от нашите големи визии“, каза Агаби.

Устройствата, които могат да тестват пътуващите за следи от опасни химикали, имат много ограничен успех, така че е лесно да бъдете скептични. Фактът, че се тества от Airbus, обаче е добър знак за Koniku - сравнително малка компания с едва 20 служители.

Виж още: QLED телевизорите на Samsung са най-щадящи за очите

Тагове: