Нов троянски кон за Android с името GiftHorse кара нищо неподозиращи потребители да се абонират за периодично таксуваща ги услуга, която може да източи стотици долари от дигиталния им портфейл, ако са невнимателни.

Опасният софтуер е открит в над сто Android приложения в Play Store и други дигитални платформи. Google обяви, че засегнатите приложения ще бъдат премахнати от онлайн магазина, но е възможно те да дебнат другаде и дори вече да са инсталирани на вашия телефон.  

 

Всичко започва с невинно предложение за безплатен подарък, като поканата ви отвежда до сайт, където да въведете телефонен номер, за да получите наградата си. Това, което обаче жертвите не знаят, е, че по този начин те се абонират за фалшива услуга. Месечният абонамент е около 36 долара или техният еквивалент в местна валута. Подробността, която прави "схемата" успешна, е фактът, че дори не е необходимо въвеждането на кредитна карта, защото сумата се добавя към месечната сметка на вашия телефон. Ако сте невнимателни, този разход може да се натрупа във времето.

Засегнатите с троянеца приложения са от най-различен характер: от такива, свързани със здравословен начин на живот, през навигации, редактори на изображения и дори месинджъри. Предполага се, че GiftHorse е бил активен от ноември 2020 г., което на практика означава, че първите заразени жертви може да са загубили до 400 долара. Имайки предвид мащабите на разпространение на този вреден софтуер, престъпниците зад него вече може да са спечелили милиони.   


Снимка: Pikrepo

Виж още: Как да ъпдейтнете безплатно от Windows 10 до Windows 11 още сега