Маркетинговата компания Canalys обяви доклада си за продажбите на персонални компютри и таблети през първото тримесечие на годината и цифрите са доста впечатляващи. Продажбите и на двата вида устройства са се удвоили на годишна база, като конкретно Chromebook моделите имат скок със сензационните 275 процента.

Canalys обособява тези машини като отделна категория, защото имат специфичен интерфейс, ниска цена и са насочени към конкретна потребителска ниша. Те са изключително браузър-ориентирани и са идеални за работа и обучение – нещо, което мнозина трябваше да правят от къщи през последната година.

На свой ред играчите в топ 5 на РС пазара запазват позициите си спрямо Q1 2020, но всички са подобрили своите продажби. Лидер получава да бъде Lenovo, следван от Apple, HP, Dell и Samsung.

Маркетинговата компания смята, че образователният сектор е основен двигател за повечето продажби във всички категории, но цялостната популярност на устройствата сред потребителите също расте. Прогнозата е за положителен ход на пазара, който ще върне повечето компании в играта.

Снимка: Quote Inspector

Виж още: Huawei Mate 20 Pro: този телефон е страхотен (видео ревю)