Intel обяви, че до края на тази година ще изкара процесори, поддържащи следващото поколение безжичен интернет, известно като 802.11ax. Новият стандарт трябва да бъде по-бърз, но подобрението идва преди всичко от това, че то ще работи по-добре на места с много свързани устройства.

Така, независимо дали около вас има десетки телефони, таблети и умни устройства, силата и покритието на сигнала няма да страдат. Въпреки това ще мине доста време докато повечето потребители изпитат предимствата на 802.11ax, тъй като Intel не очаква масовото му разпространение преди 2019 г. Това е така, защото първите рутери и процесори, които го поддържат ще започнат процес на сертификация едва догодина и едва след това можем да очакваме по-широко разпространение.

За момента само Asus е обявила рутер, който поддържа 802.11ax стандарта. Към момента все още актуален е предният 802.11aс, втората вълна устройства за който започна да излиза от лятото на 2016 г. насам. Друга компания, която се ангажира със създаването на съвместими продукти е Qualcomm, която вече работи по 802.11ax мобилни чипове.

Така по-бързият мобилен Wi-Fi достъп също ще стане факт, но не по-рано от времето, когато стандартът ще се наложи и при останалите устройства.

Тагове: