Нов пробив в системата може да позволи на хакери да четат трафик между устройства през Wi-Fi и дори да “инжектират” зловреден софтуер в уебсайтове. Все по-често се говори по темата за уязвимости в сигурността и изглежда, че устройствата на Android и Linux са сред най-силно засегнатите от този проблем. Изследователи твърдят също, че някои от атаките работят срещу всички съвременни Wi-Fi мрежи, използващи WPA или WPA 2 криптиране, и че слабостта е в самия Wi-Fi стандарт, което означава, че са засегнати още MacOS, Windows и iOS.

Следенето на трафика позволява на атакуващите да прочетат информация, за която преди се приемаше, че е безопасно криптирана, без дори да трябва да разбиват паролата за Wi-Fi. За да е уязвимо, устройството трябва да се намира в обхвата на злонамерен хакер, който да използва възможността да открадне номера на кредитни карти, пароли, съобщения в чата, снимки, имейли и друга онлайн комуникация.

Android 6.0 и по-новите версии съдържат уязвимост, благодарение на която е “много лесно да прихванете и съответно да манипулирате трафика, изпратен от тези устройства с Linux и Android”.

41% от устройствата с Android са уязвими към “изключително опустошителния” вариант на Wi-Fi атаката за манипулиране на трафика. Хакерите са в състояние да “инжектират” рансъмуер или злонамерен софтуер в уебсайтове, а устройствата с Android ще изискват предпазни пачове. Google твърди, че компанията е “наясно с проблема и през следващите седмици ще вземе всички необходими мерки”.

 

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от Tech

Bentley Mulsanne отбелязва подобаващо стогодишнината на класическата марка

10 | Преди 21 ч.