Американска неправителствена организация, която иска да забрани използването на технологии за лицево разпознаване с полицейските камери, извади нов коз. Според нея при един проведен  тест на такава технология системата погрешно е маркирала 26 калифорнийски законодатели като престъпници. Повече от половината от погрешно идентифицираните не са бели. При подобен експеримент миналата година 28 членове на американския Конгрес, повечето то които от малцинството, също неправилно бяха идентифицирани като престъпници.

„Експериментът подсилва разбирането, че софуерът за лицево разпознаване не е готов за масова употреба, да не говорим за използването му от носените от полицаите камери“, казва членът на законодателната асамблея на Сан Франсиско Фил Тинг, който също погрешно е маркиран от програмата.

„Макар да се смеем на това, въпросът не е смешен. Какво ще стане, ако бъдете обвинение погрешно? Това се отразява на възможността да си намерите работа и жилище. Тези грешки могат да засегнат реални хора.“

Щатите Ню Хемпшър и Орегон вече забраниха технологията през 2017 г., а ако забраната влезе в сила и в Калифорния, тя ще стане най-големия щат, който я въвежда. От друга страна повечето правоохранителни агенции вярват, че технологията за лицево разпознаване в полицейските камери е необходим инструмент за тяхната дейност.      

Щатът ще гласува по горещата тема до края на лятото.

Виж още: Революционно откритие на Samsung скоро и във вашия смартфон