Qualcomm обяви познатото обновяване в средата на цикъла на своя флагмански мобилен чипсет. Snapdragon 8 Plus Gen 1 от 2022 г. обещава 10% подобрения на тактовата честота и - може би по-важното - подобрения на енергийната ефективност, вариращи от 15 до 30% спрямо настоящия флагмански чип. Ако тези обещания се запазят в потребителските устройства, най-новият модел Plus на Qualcomm ще бъде забележителна стъпка в сравнение с тазгодишния Snapdragon 8 Gen 1.

За да видим дали твърденията на Qualcomm се потвърждават, нека първо да разгледаме как се сравняват референтните модели 8 Plus Gen 1 и оригиналните 8 Gen 1. Моделът Plus увеличава тактовата си честота с приблизително 10%, като седи на 3.2 GHz, 2.75 GHz и 2.0 GHz в трите клъстера, в сравнение с 3.0 GHz, 2.5 GHz и 1.8 GHz за оригиналното 8 Gen 1. Qualcomm ще повиши и GPU честотата със същия процент. Други основни функции включват 15% пестене на енергия от новия SoC в зависимост от натоварването и 20% по-добра производителност на ват.

Започвайки с класическия GeekBench 5 CPU бенчмарк, виждаме 6.4% и 12.3% скок съответно на едноядрени и многоядрени резултати. Това е точно това, което бихме очаквали от по-бързите тактови честоти на 8 Plus Gen 1. Това обаче може би не е изненадващо, тъй като тези показатели зависят от паметта и графичния процесор, както и от вида тестване на процесора.

Говорейки за графика, тук също виждаме малка крачка напред. Тестът Wildlife на 3DMark показва подобрение от 4.6% с преминаването към Snapdragon 8 Plus Gen 1, поне според референтните телефони на Qualcomm. GFXBench тестът дава подобно увеличение от 5.6%. Това не е толкова впечатляващо, колкото 10% увеличение на тактовата скорост на GPU би предполагало. 

Въз основа на практическите сравнителни показатели на Qualcomm и тук забелязваме разлика между поколенията, но все още нищо, което трябва да ви принуди да смените вярното си устройство 8 Plus Gen 1.

Снимка: Qualcomm

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?