Apple ще пусне шлем за добавена реалност през 2022 г. и по този начин ще постави началото на дълъг и необратим процес, чиято задача е iРhone да бъде заменен. Такава е прогнозата на известния анализатор на тема Apple Минг-Чи Куо, според когото iPhone ще живее още най-много 10 години, след което ще бъде заменен от добавена реалност.

По този начин Куо става поредният анализатор, който коментира края на iPhone. Това е така, защото още преди няколко години Apple добави категорията „Услуги“ заедно с традиционните хардуерни и софтуерни продукти. Въпреки че Apple е най-високо оценяваната компания за всички времена, нейният шеф Тим Кук знае, че не може да разчита прекалено много само на един продукт, а към момента половината от всички приходи на Apple все още идват от iPhone.

Поради това Куо вярва, че бъдещето на Apple е свързано с добавената реалност и успеха на бъдещия AR шлем на компанията.

„Целта на Apple е да замени iPhone с AR, като тогава търсенето на такива продукти за добавена реалност ще надхвърли над 1 милиард бройки. Най-голяма печалба от това ще извлече компанията Unimicron, която е единственият до момента доставчик на Apple на компоненти за добавена реалност“, пише Куо.     

Разбира се, за да бъде изместен iPhone от AR след десетилетие, Apple ще трябва да направи огромна промяна в своята стратегия. AR наследникът на iPhone ще трябва да работи не само с някои приложения, а с възможно най-голям набор от такива.    

Засега не е ясно дали първото поколение от широко спекулирания AR шлем на Apple ще работи с iPhone или не, но Куо вярва, че съвместимост ще има и именно тя ще определи успеха на продукта.

Снимка: Apple

Виж още: Apple патентова стъклените iPhone и Mac Pro