Въпреки че отиващата си година бе трудна за геймърите заради безпрецедентното търсене на видеокарти и недостига на компоненти, 2021 е чудесна година за AMD. Според актуалните финансови резултати на компанията през третото тримесечие делът на AMD на CPU пазара е увеличил с още 2.1 процента, достигайки до рекордните 24.6 процента.

Това е второто най-високо постижение на пазара на процесори в историята на AMD, изоставайки само от 2006 г., когато компанията имаше 25.3 процента дял. Успехът на серията процесори Ryzen 5000 внесе лъч светлина в представянето на AMD, особено след като доставките постепенно се стабилизираха. Освен това AMD има нов рекорд от 22 процента при мобилните процесори. Всичко това помага на компанията да постигне и рекорд при приходите за Q3 2021, където има увеличение с 3.9 процента на годишна база.

При общите приходи има огромен скок с 54% на годишна база и те възлизат на 4.3 милиарда долара до голяма степен благодарение на конзолния бизнес, повишеното търсене на видеокарти Radeon и корпоративните решения.

Разбира се, Intel се готви да пусне своето 12-о поколение процесори ще бъде интересно да видим дали AMD ще запази тази инерция. Поне в близко бъдеще това изглежда възможно заради повишеното търсене на конзоли и продължаващия интерес към копаенето на криптовалути. Последният път когато AMD беше в толкова силна позиция, бе в края на 2006 г., когато компанията пусна своята серия процесори Athlon 64, които се конкурираха с Core 2 Duo на Intel.  

Снимка: AMD

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца