От 2016 г. насам Google работи по нова мобилна операционна система, наречена Fuchsia OS. Мнозина спекулират, че именно тя е призвана да замени Android в някакъв момент, но кога точно би станало това?

Според Bloomberg екипът зад Fuchsia OS работи именно с идеята да замести сегашния мобилен титан, който захранва повече от три четвърти от смартфоните по света. Вътрешни източници твърдят, че целта е това да се случи до пет години. Нещо повече, Google също така планира да подкара Fuchsia на различни предмети, като умни домашни говорители през следващите три години.

Докладът на Bloomberg продължава да акцентира върху нещата, които вече очакваме за Fuchsia, най-вече как Google иска в крайна сметка тя да бъде единната операционна система, която управлява смартфони, таблети, компютри, интелигентни домашни устройства и т.н. Новата платформа е проектирана да работи на екрани от всякакви размери и форм фактор. Без изненада Google планира гласовия контрол да бъде в основата на Fuchsia.

Малко след като този доклад излезе наяве, Google коментира пред CNET, заявявайки, че то е неточно и че компанията няма планове да пуска продукти с операционната система през следващите три до пет години. Реакцията на Google е донякъде оправдана, защото моментът не е най-подходящ да обявява официално, че скоро ще пусне наследник на Android. Доста рядко големите корпорации обсъждат продукти, чиито пускови дати са планирани в дългосрочен план.

Има и друг момент. Глобата, наложена от Европейския съюз на Google за интеграцията на услугите ѝ в Android, може да подкопае намеренията на компанията и бъдещето на Fuchsia. Причината е, че тя ще попадне дори още по-силно под регулаторните удари на Брюксел, ако слуховете за нейните функции са верни. Което може да накара Google напълно да препроектират платформата, за да избегнат подобни конфликти.