Борсата за криптовалута QuadrigaCX в Канада изгуби контрол върху над 130 милиона долара от активите на своите клиенти след внезапната смърт на своя основател, който е единственият човек с достъп до офлайн портфейла, в който се съхраняват дигиталните пари. 30-годишният Джери Котън починал внезапно през декември в Индия и се оказало, че никой не знае паролата за достъп до портфейла. Така наречения студен портфейл представлява дигитален портфейл, който не е свързан с интернет. Причината за това е ограничаване достъпа до активите, така че да не станат обект на хакерска атака.

Котън съхранявал портфейла на криптиран лаптоп, а в тези 137 милиона долара влизат активите на над 100 000 клиенти.

За да получат достъп до лаптопа, властите са наели група експерти, които да хакнат машината. До момента те са проникнали в имейл акаунтите на починалия, но това не им помага, защото той е използвал изчезващи съобщения.

Случката е немислима за всяка финансова институция, но за съжаление e само един от многото подобни проблеми, с които борсите за криптовалути трябва да се справят. Истината е, че много малко платформи спазват правилата за подобни извънредни ситуации, което на свой ред повдига въпроса за преценката на хората, които продължават да поверяват активите си там.

„Гъвкавият“ смартфон на Intel смазва концептуално (СНИМКИ)

---

OLED телевизорите ще станат значително по-евтини