Вече се предполагаше, че някои предстоящи модели телефони ще бъдат засегнати от продължаващия недостиг на чипове, но изглежда, че проблемът няма да подмине и току що пуснати апарати.

Шефът на Black Shark разкри в китайската социална мрежа Weibo, че предстоящата серия 4  на геймърския модел и по-специално Black Shark 4 Pro вече е изчерпана заради недостига на чипове. Според него, недостигът на компоненти е „много голям“ и компанията полага всички усилия, за да увеличи наличните бройки от модела.

След като вече сглобени телефони имат такива проблеми, не можем да не се зачудим за това какво означава недостигът на полупроводници за предстоящите модели. Google вече може би намекна за това как се справя с ограничените наличности чипове, след като разкри, че предстоящият Pixel 5a ще се продава само в САЩ и Япония. Това не означава, че телефонът няма да бъде наличен и в други региони, но определено подсказва, че недостигът принуждава компанията да приоритизира пазарите си.

Сред по-известните модели, които се очакват по-късно през годината, са Google Pixel 6, Samsung Galaxy Z Fold 3, OnePlus 9T и Asus Zenfone 9, така че ще трябва да изчакаме, за да видим дали малките наличности полупроводници ще засегнат и тях.

Междувременно Xiaomi вече подсказа, че може да повиши цената на своите телефони, ако недостигът на чипове доведе до оскъпяване на други компоненти. Така дори ако предстоящите телефони се продават в даден регион, може да платите солена цена за тях.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България