Писането на кратки текстови съобщения по време на шофиране е забранено в няколко места по света, защото има животозастрашаващи последствия от тези действия - както за водача, така и за другите около него. Писането на текстови съобщения по време на ходене, от друга страна, носи почти също толкова опасности и в някои места по света също става незаконна практика.

Южна Корея не е от държавите, в които забраната за ходене и писане на съобщения е валидна, но в столицата на страната ще бъдат инсталирани нови пътни знаци, които ще информират, предупреждават и убеждават пешеходците да не използват своите смартфони, докато ходят или когато прекосяват улиците. 

Все по-масово виждаме хора по улиците, които ходят и пишат съобщения, вследствие на което зачестяват инциденти като блъскане в улични лампи, спъване в бордюри, блъскане в други хора и т.н.

Понякога обаче това не е шега работа и инцидентите завършват с трагедия. Ето защо Южна Корея се опитва да направи нещо по въпроса, преди да е станало твърде късно.

Градската управа на Сеул е решила да инсталира пътни знаци в пет области в рамките на града. Иронията в тази ситуация е, че за да видят тези знаци, потребителите всъщност трябва да отлепят погледа си от екрана на своя смартфон или таблет, което е и проблемът. Някои страни и градове обсъждат по-проактивни мерки, като делегиране на специфична "смартфон лента за движение на пешеходци", където те да са свободни да се удрят един в друг. Да, не само на вас ви стана забавно, след като научихте за смартфон лента за движение на пешеходци.

А вие как смятате, че трябва да се справим с този проблем, който важи с пълна сила и за България.

 

Източник: Slashgear

 

Прочетете и това: Stop Phubbing: войната срещу антисоциалната употреба на телефона