В последно време няколко Windows 11 потребители се оплакаха  от по-бавно представяне на техните NVMe дискове. Проблемите и симптомите са различни, но обединяващ фактор е най-новата операционна система на Microsoft. Така например някои NVMe дискове демонстрират по-бавни input/output операции, докато при други намаляват скоростите на четене. По-слабата производителност е в сравнение с тяхната работа под Windows 10.

В отговор на многобройни дискусии в Reddit Microsoft обяви, че ще разгледа проблема.

Едно възможно обяснение за по-слабата производителност на NVMe дисковете е свързано с драйверите на Microsoft. На моменти проблемите са наистина значителни – тест с бенчмарка Crystal Disk Mark показва, че NVMe диск на Samsung пише четири пъти по-бавно информация под Windows 11. Повечето тестове показват значителен спад в скоростите на четене и писане и най-вече при писане на случайни файлове.

За да е мистерията пълна, обаче на свой ред бенчмаркът AS SSD всъщност показва увеличение при писането на последователни файлове и малък спад при писане на случайни файлове. Общият резултат попада в рамките на статистическата грешка, така че ще бъде интересно да видим какви мерки ще вземе Microsoft за коригиране на ситуацията.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022