Задавали ли сте си въпроса – „Защо гласът ми звучи странно, когато го чуя отстрани?“ Причината е във нашия череп, или по точно начинът, по който черепът ни вибрира.

Гласът ни идва от долната част на гърлото ни, чрез въздуха, нахлуващ от белите ни дробове, минаващ през гласните ни струни, които вибрират и генерират звук. След това този звук се усилва от нашата уста, модулира се с думи изречени, чрез езика и устните, и отеква в околната атмосфера. Този звук влиза в ушния канал на страничните слушатели, стимулирайки техните тъпанчета във вътрешното ухо, които пък преобразуват аналоговия сигнал в електрически импулси, които мозъкът може да разбере.

"Когато говорите, гласните гънки в гърлото вибрират, което кара кожата, черепа и устната кухина също да вибрират и ние възприемаме това като звук", казва Бен Хорнсби, професор по аудиология в Университета Вандербилт, САЩ.

Но звукът не се придвижва през костите толкова лесно, колкото го прави през въздуха. Тази допълнителна устойчивост кара честотата на вълната да отслабва и да намалява височината на звука, който ние чуваме вътрешно, създавайки един вид обратен ефект. Този ефект се засилва от факта, че ние наистина не можем да чуем собствения си глас директно, тъй като нашите уши са разположени зад устата ни т.е. ние чуваме само отразения звук в околните предмети. Вътрешните и външни тонове, които чуваме се рекомбинират от мозъка ни в един аудио сигнал, който ние идентифицираме, като нашия глас. Така че следващият път, когато се чуете отстрани, ще знаете, защо гласът ви звучи странно.

 

Виж още: Гласовото търсене на Google вече разбира пет езика едновременно 

Тагове: