Инженерите от Тексаския университет заедно с американски военни хирурзи започнаха разработката на гъвкава полимерна маска с вградени електрически, механични и биологични компоненти. Нейната роля е да ускорява възстановяването на лицето на войника, ако по време на сражение претърпи сериозни наранявания.

Проектът се нарича Biomask, като според думите на ръководителя му - Ейлин Мос, биомаската ще бъде готова не по-рано от 2017 година, но вече има пълна  яснота относно това, как ще изглежда и работи.

Маската ще се състои от два основни слоя - най-отгоре ще има твърдо покритие, защитаващо лицето на пациента, както и захранващи електрически компоненти. Под тях е гъвкавият полимер, точно съответстващ на контурите на лицето. Полимерът ще има три основни съставки - масив от датчици, следящ за скоростта на възстановяване, фиксатори, задържащи маската на даденото положение, и мрежа от микроканали, клапани и помпи за третиране с терапевтични средства - антибиотици, болкоуспокояващи, стволови клетки и др.

Всъщност цялото лечение ще се основава на данни, които медиците могат да получат в реално време от сензорите на биомaската. Според Ейлин Мос маската един вид ще може дори да върне лицето на пациента такова, каквото е било преди инцидента дори при много тежки наранявания.