Според информация от Американския военноморски институт Министерството на отбраната на САЩ има намерение да снабди бъдещите поколения изтребители с „монтиран втори пилот“ - изкуствен интелект.

 „ИИ – това е бъдеща перспективна разработка във военната сфера. Засега съществуват някои разногласия между военновъздушните сили относно техния проект за изтребителя F-X и военноморския флот с техния проект F/A-XX, но с времето ще изгладим всичко и ще представим наистина впечатляващ продукт“, казва висш служител от Пентагона, участвал в проектите за разработването на бъдещите изтребители.

F-X ще замени изтребителя F-22 Raptor, който е скъп за производство, и много други самолети, пострадали в различните боеве. Добавянето на изкуствен интелект може да облекчи пилота от управлението на самолета, позволявайки му да се съсредоточи върху бойните задачи, което ще му даде значително предимство по време на битката. Разработването на новите изтребители е поверено на подразделение на компанията Boeing Phantom Works. Според плановете първият изтребител, управляван от пилот и роботизиран втори пилот, ще излети през 2030 година.