Подготвяйки се за бъдещето, в което астронавтите ще започнат приключения дълбоко в нашата Слънчева система, учените разработват 3D отпечатани сърца, които планират да изстрелят към Международната космическа станция през 2027 г.

Идеята е просто да се види как тези изкуствени органи се справят, когато са изложени на сурова космическа радиация, защото, ако хората искат да се отправят към дълбините на Космоса някой ден, ще трябва да знаем дали сърцата ни наистина могат да ни отведат там.

Зад вълнуващия план стоят изследователи от програма, наречена Pulse. На уебсайта на Pulse, финансиран от Европейския съвет за иновации, се подчертава значението на създаването на сложни, прецизни и лесно манипулируеми биопринтирани материали, за да се "превърне дългосрочното изследване на Космоса в по-безопасен и жизнеспособен вариант". Екипът обаче обяснява също, че това начинание може да помогне и за пробив в земната медицина, най-вече по отношение на терапиите за лечение на рак, които също излагат човешкия организъм на интензивна радиация.

"Амбициозните цели на проекта Pulse са свързани както с космическите изследвания, така и със здравеопазването на Земята", казва в изявление Лоренцо Морони, координатор на проекта и професор по биопроизводство за регенеративна медицина в Университета в Маастрихт, Нидерландия. "Биопринтираните органоиди, които точно възпроизвеждат сложността на човешките органи, имат потенциала да намалят зависимостта от експерименти с животни и да осигурят по-точна и ефективна платформа за изучаване на механизмите на заболяванията и оценка на реакцията на лекарствата."

Макар че проектът на Pulse със сигурност е новаторски, тъй като досега на МКС не са изпращани изцяло 3D отпечатани сърца, в миналото учените са се опитвали да изложат сърдечни клетки на космически условия.

Например различни институции като Университета "Браун" и Университета "Джон Хопкинс" работиха с НАСА, за да изпратят някои образци сърдечна тъкан на МКС през последните няколко години - последно като част от роботизираната мисия CRS-27 на SpaceX. Целта беше да се види как всеки клетъчен обект, наричан с любов "тъкан върху чип", се свива в условията на микрогравитация и да се научи дали естествените увреждания на сърдечния мускул могат да бъдат обърнати, тъй като космическата среда имитира ефекта на стареенето на човешкото тяло, но в ускорен режим. И това е само част от списъка с няколко други интересни експеримента, свързани с тъканта върху чип.

Всъщност астронавтите, които физически се намират на МКС, също така постоянно следят сърдечносъдовото си здраве за активни научни изследвания на сърцето, като например Vascular Echo на Канадската космическа агенция, който разглежда как артериите и сърцето реагират на промените в кръвното налягане, за които се знае, че се случват в Космоса.

За разлика от тях обаче Pulse се надява да изпрати в орбиталната лаборатория на Земята цели изкуствени сърца, a не клетъчни проби или функциониращи органи, заключени в човешки тела.

Възможно е предимството на тази техника пред първата да е в това, че възпроизвежда много по-добре истинско сърце, а пред втората - в това, че може лесно да се тества и контролира за конкретни изследователски експерименти.

Снимка: IN society

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете