В Университета на Калифорния в Сан Диего наскоро създадоха система за машинно обучение, която предсказва какво ще изчурулика птицата, докато пее. Голямата идея тук е свързана с разработката на технология за гласови протези, която да възпроизвежда реч в реално време. 

Наречен birdsong, алгоритъмът е комплексна форма на комуникация, която включва ритъм, тон и изучаване на поведение. Според учените обучаването на изкуствения интелект да разбира песните на птичките е ценна стъпка в обучението на системи, които да заменят биологичната човешка вокализация.

Песента на птичките има някои сходни характеристики с човешкия говор, но преводът на вокализация в реално време не е лесен. Сегашните системи са бавни в сравнение с нашия естествен процес на превръщането на мисълта в говор. Така например, ако диктувате на Alexa и Googlе Аssistant, често пъти се сблъсквате с по-дълга пауза, отколкото когато говорите с истински човек. Това е така, защото AI обработва вашата реч, определя какво означава всяка дума и идентифицира действията, които се изискват от него.

Идеята за визуализация на човешката мисъл чрез говор може да предизвика истинска революция, но до това има още време. За съжаление учените се нуждаят от много повече изчислителни мощности, за да постигнат резултати отвъд опростения речников запас на птиците.

Снимка: University of California San Diego

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот