Марина Смит, 87-годишна жена, която почина през юни, успя да се обърне към опечалените на собственото си погребение в Обединеното кралство - поне донякъде благодарение на силата на изкуствения интелект.

Жената успя да изненада гостите на погребението под формата на „холографско разговорно видео изживяване“, създадено от стартираща компания, наречена StoryFilе.

Компанията е основана от базирания в Лос Анджелис син на Смит Стивън и първоначално е създадена, за да запази спомените на оцелелите от Холокоста.

StoryFile използва 20 камери, за да заснеме как жената отговаря на около 250 въпроса преди смъртта си. След това тези данни бяха въведени в софтуерен инструмент, който успя виртуално да я пресъздаде, след като почина.

Илюзията трябва да е била доста шокираща за посетителите на погребението. Стивън Смит успя да разговаря с виртуалното представяне на майка си в реално време и дори даде възможност на участниците да задават въпроси.

„Мама отговори на въпроси на скърбящи роднини, след като са гледали нейната кремация“, каза Смит пред The ​​Telegraph.

„Изключителното беше, че тя отговори на въпросите им с нови подробности и честност“, добави той. „Хората се чувстват насърчени, когато записват своите данни. Опечалените може да получат по-свободна, по-истинска версия на своя изгубен любим човек.“

Тя не е единствената, която е била съживена със силата на AI от StoryFile. Холограмно изображение на бившия президент на Гилдията на актьорите Ед Аснер успя да отговори на въпроси от присъстващите на собственото му погребение по-рано тази година.

„Нищо не можеше да ме подготви за това, на което щях да стана свидетел, когато го видях“, каза Мат Аснер, синът на актьора, пред Axios миналия месец.

Други присъстващи бяха „малко изплашени от това“, добави Аснер, защото беше „като да го видиш в стаята“.

Усилията на StoryFile са представителни за опитите на Силициевата долина да върне мъртвите със силата на машинното обучение. По-рано тази година например технологичният гигант Amazon показа страховита нова функция на своя интелигентен високоговорител Alexa, включваща глас на покойна баба, която чете приказка за лека нощ на дете.

Най-големият въпрос: защо? Търсеше ли Стивън Смит своеобразен завършек, когато виртуално пресъздаде майка си на нейното погребение? Какво прави тази технология, което простите аудио- или видеозаписи не могат?

Снимка: StoryFile

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате