Акулите са еволюирали преди около 450 милиона години, което означава, че са се качили на планетата Земя и са обиколили галактиката два пъти. Ако това все още не ви е докарало главоболие, може да ви се случи, като чуете, че това също така означава, че акулите са били на Земята преди дърветата, по времето, когато Сатурн още не е имал пръстени.

Част от успеха им се дължи на тяхната гъвкавост по отношение на условията на околната среда, като могат да оцеляват в различни океани и на различни дълбочини.

"Мисля, че спокойно можем да кажем, че отчасти това се дължи на факта, че акулите са способни да използват различни части на водния стълб - от дълбоки, тъмни океани до плитки морета и дори речни системи", казва Ема Бернард, куратор на фосилни риби в Природонаучния музей на САЩ. "Те се хранят с разнообразна храна, като планктон, риба, раци, тюлени и китове. Това разнообразие означава, че акулите като група имат по-голяма вероятност да оцелеят, ако нещата в океаните се променят."

Една от най-дълго живеещите акули, гренландската акула, със сигурност изглежда праисторическа. Всъщност разбрахме, че те са способни да живеят до около 400 години едва благодарение на атомната бомба, но най-ранните спящи акули са се появили едва преди около 100 милиона години, като по това време тази група риби вече е присъствала на Земята от доста повече от една галактическа година.

По време на своето съществуване те са придобили доста странни морфологии - от странния хеликоприон с вити зъби до топлокръвния могъщ мегалодон. Дълго време смятахме, че мегалодонът е бил набит убиец, но неотдавнашно проучване разкри, че всъщност може да са били дълги и стройни хищници.

Все още откриваме техни древни останки по целия свят - и макар да разполагаме само със зъби (тези проклети хрущялни кости), някои от екземплярите са доста забележителни. Вижте само този инкрустиран с манган зъб на мегалодон, който е намерен на дълбочина около 3090 м.

През тези около 450 милиона години, през които е трябвало да се устроят, акулите са разкрили някои доста необичайни поведения. През 2022 г. кадри заснеха акула, която се разхожда по сушата, сякаш това не е кой знае какво. Известно е, че поне девет вида акули използват перките си, за да се придвижват в плитки води, а някои от тях правят кратки излизания изцяло на сушата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сбогом на триенето: този нов диск побира масивните 1 петабайт данни

 

Тагове: