При планирането на OSIRIS-REx екипът на мисията имаше за цел да събере поне 60 грама материал от астероида Бену. Това беше изискването за успешна мисия. Считайте OSIRIS-REx за двойно по-успешна, тъй като тя донесе у дома 121.6 грама - най-голямата колекция от извънземен материал отвъд Луната.

Връщането на механизма за събиране на проби с докосване и движение (TAGSAM) беше приключение. Той беше изпуснат от космическия кораб в пустинята на Юта и след това пренесен в космическия център "Джонсън" на НАСА. Там, в специална чиста стая, започна отварянето му, като целта беше да го предпазим от евентуално земно замърсяване.

През октомври при изваждането на големия контейнер бяха открити камъни и прах на обща стойност 70.3 грама. Екипът все още дори не беше стигнал до ТАГСАМ... и не можеше да го направи. Два крепежни елемента в системата не помръдваха. Така че екипът трябваше да измисли гениален начин за проектиране, разработване и изпитване на нови инструменти, без да внася замърсители. Миналия месец те успяха и най-накрая пълният образец беше на разположение.

Беше обявено, че материалът от Бену ще бъде транспортиран в контейнери и разпределен за изследване от учените. Институции от цял свят ще имат достъп до материала, донесен от тази необикновена мисия, и много изследователи вече имат планове за ценния товар.

След като бъде предаден на учените, той ще бъде анализиран и сравнен с метеорити и проби, събрани от японските мисии Хаябуса и Хаябуса-2, които събраха проби съответно от астероидите Итокава и Рюгу.

Каталогът на това, което учените ще могат да поискат, ще бъде предоставен до няколко месеца, но 70% от пробата ще бъде запазена за бъдещи анализи. Това е подобно на 60-те процента, които бяха съхранени от Хаябуса-2, когато тя се върна с проби от астероида Рюгу през 2020 г.

Снимка: NASA

Виж още: Възможно е да се нуждаем от ново ниво за урагани при ветрове със скорост над 300 км/ч

 

 

Тагове: