Димът от огромни горски пожари в региона на Сибир в Русия е достигнал географския Северен полюс „за първи път в писаната история“, според данни на NASA. Освен това самите горски пожари са по-големи от всички други горски пожари, които в момента горят по света, каза един експерт.

Американската космическа агенция публикува снимка в събота (7 август) от един от своите спътници, на която се вижда настъпващото покривало с дим, простиращо се на повече от 4800 километра, от района на Якутия в североизточната част на Сибир до Северния полюс. Според техните данни това може да е първият път, когато това се е случило. Горски пожари възникват всяко лято в силно залесения район - пейзаж, известен като тайга - но тази година беше особено лоша.

Миналата година горските пожари в Сибир бяха описани от руските власти като „много тежки“ и се смята, че са причинили еквивалента на 450 милиона тона (410 милиона метрични тона) въглероден диоксид, които да се отделят през целия сезон; но тази година горските пожари са освободили еквивалент на повече от 505 милиона тона (460 милиона метрични тона) въглероден диоксид, а сезонът на горските пожари все още не е приключил. NASA изчисли, че облакът дим от горските пожари се простира над 3200 км от изток на запад и 4000 км от север на юг. Китайската информационна агенция Синхуа съобщи, че димът може да се види в небето над Улан Батор в Монголия, на повече от 2000 километра.

Районът на Якутия, или Република Саха, където се случват сибирските пожари, е една от най-отдалечените части на Русия. Столицата Якутск регистрира една от най-студените температури на Земята през февруари 1891 г. от минус 64.4 градуса по Целзий; но регионът отбеляза рекордно високи температури тази зима. Siberian Times съобщи в средата на юли, че жителите дишат дим от повече от 300 отделни горски пожара, но че само около половината от тях се гасят от пожарникари - включително парашутисти от руските военни части, - защото се смята, че останалите са твърде опасни.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви