Слънчевата ни система има нова "първа" категория. Астероид, който в момента е в орбита около Юпитер, се счита за първия познат от вида си - обект, който идва от друга звездна система.

Учените го наричат "астероид пришълец". Той е от друга звездна система и вероятно е бил "всмукан" от Слънчевата система преди 4.5 милиарда години. Астероидът е с диаметър 5 километра и се движи в посока, обратна на движението на Юпитер.

Астероидът, известен като 2015 BZ509, е в тази особена орбита около Слънцето, откакто е дошъл в Слънчевата система. Диаметърът му го прави относително малък и се предполага, че се присъединил към космическите тела в Слънчевата система в първите мигове след формирането ѝ.

Според учените е малко вероятно астероидът да бъде единственият имигрант за нея.

Астероидите, които обикалят Слънцето по пътеките между гигантските планети - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, - са известни като кентаври и се смята, че много от тях могат да идват от далечни групи материали в Слънчевата система като разпръснатия диск или облака на Оорт. Нещо повече, орбитите на кентаврите са трудни за прецизиране и се смятат за нестабилни.

Тагове: