Въпреки че денят, в който хора ще живеят и работят на Луната, все още е в неизвестното бъдеще, НАСА активно планира как да стигнем дотам.

За да помогне един ден да се осигурят ресурсите, необходими за устойчиво човешко присъствие на Луната, Дирекцията за космически технологии (STMD) на агенцията търси информация за методите за извличане на кислород от лунния прах. На теория това искане ще позволи на промишлеността и изследователите да предоставят подробности за технологиите, които ще позволят на бъдещите лунни жители да произвеждат, улавят и съхраняват кислород за дишане от лунната пръст. НАСА се надява да използва събраната информация, за да разработи демонстрационна технология.

Тази концепция за използване на материали, намиращи се на други тела, за производство на жизненоважни ресурси, вместо да се изпращат от Земята, е известна като използване на ресурси на място или ISRU. "Използването на ресурси на място е от съществено значение за осигуряване на устойчиво присъствие далеч от Земята. Точно както се нуждаем от консумативи и инфраструктура, за да живеем и работим на родната ни планета, ще се нуждаем от подобни поддържащи системи на Луната, за да могат екипажът и роботите да работят безопасно и продуктивно", казва Прасун Десаи, изпълняващ длъжността заместник-администратор на НАСА.

В подкрепа на тази концепция НАСА посочва експеримента MOXIE на марсохода Perseverance, който многократно трансформира въглеродния диоксид от марсианската атмосфера в кислород, годен за дишане. Въпреки че MOXIE произведе само около 6 грама - приблизително колкото малко дърво на Земята, - неговите предварителни тестове все пак доказаха, че за първи път човешко устройство създава кислород на друг свят.

НАСА вярва, че подобна технология би била от огромна полза за астронавтите, които в бъдеще ще прекарат известно време на Луната като част от програмата "Артемида". Производството на кислород на Луната означава, че астронавтите ще трябва да носят по-малко от него със себе си, което ще им спести ценно тегло и ще им позволи да останат извън Земята за по-дълги мисии.

Преди обаче астронавтите да се опитат сами да произвеждат кислород, НАСА планира да покаже технологията за това в рамките на демонстрация, наречена "Основни технологии за лунна инфраструктура" (LIFT-1).

Използването на ресурсите на място, превръщането на леснодостъпни материали на други светове в ресурси като кислород, вода и метал е една от изследователските области, които НАСА подкрепя чрез своята инициатива за иновации на лунната повърхност. НАСА провежда собствени изследвания и си партнира с външни изследователи, за да проучи живота на Луната, като търси начини за изграждане на лунна инфраструктура, за захранването ѝ и за защитата ѝ от лунните елементи. LIFT-1 може да включва и демонстрации на тези технологии.

Снимка: NASA

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате